Uz strane radnike, dopuštamo rad i stranim studentima

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Razmišlja se o potpunom ukidanju bilo kakvih kvota.

Sve veći nedostatak radnika u Hrvatskoj je vidljiv svakodnevno, a ovih dana je objavljena i službena analiza Hrvatske gospodarske komore da smo u zadnjih 10 godina ostali bez pola milijuna radnika - 200 tisuća ih je otišlo u penziju, a 300 tisuća ih je izašlo iz tržišta rada zbog izvjesnog preseljenja u neku drugu državu EU. Kako neke ozbiljnije efekte nisu dale niti 20 puta povećane kvote za uvoz strane radne snage (građana izvan država EU), razmišlja se o potpunom ukidanju bilo kakvih kvota.

No, ide je i dalje te je Vlada s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se mijenja definicija "student", odnosno omogućava da studentske poslove u Hrvatskoj mogu obavljati i studenti strani državljani, koji nisu državljani država članica Europske unije te studenti pod međunarodnom zaštitom, kao i studenti na razmjeni koji pohađaju neke od studija na visokim učilištima u Hrvatskoj.

Hitni postupak predlaže se s obzirom na to da su u tijeku projekti internacionalizacije visokog obrazovanja te da navedeni propis u velikoj mjeri onemogućuje ispunjavanje indikatora projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!