Uvodi se nova dozvola za gospodarenje otpadom

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2014. u 22:00
Važan dio Pravilnika se odnosi na dozvole za gospodarenje otpadom/FOTOLIA

Dodatna razrada odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Novim Pravilnikom o gospodarenju otpadom dodatno se razrađuju odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Propisuju se postupci oporabe i/ili zbrinjavanja otpada, kategorije i tehničko-tehnološki uvjeti kojima moraju udovoljavati građevine za skladištenje otpada, potrebna stručna sprema radnika za obavljanje poslova skladištenja, oporabe i/ili zbrinjavanja otpada te način vođenja i dostave podataka o gospodarenju otpadom.Važan dio Pravilnika se odnosi na dozvole za gospodarenje otpadom, uvodi se nova dozvola za gospodarenje otpadom, koja je sada detaljnija i preciznija, a sam Pravilnik propisuje oblik i sadržaj dozvole, te način izdavanja dozvole.

Da bi se mogao pratiti sustav gospodarenja otpadom i svi njegovi sudionici, kao što su prijevoznici, posrednici, trgovci, reciklažna dvorišta, skladišta vlastitog otpada, energetski oporabitelji, vrlo je važno imati točne i sveobuhvatne podatke, pa se ovim Pravilnikom unaprijedio sustav prikupljanja podataka – Očevidnika, koji će ubuduće biti u potpunosti digitalizirani i objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva okoliša. Pravilnik sadrži obrasce koji pojednostavljuju korisnicima vođenje evidencije i izvješćivanje nadležnih tijela. Svi će obrasci, kao i način vođenja evidencije, biti digitalizirani i objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva okoliša.Propisuje se niz tehničkih uvjeta koje moraju zadovoljavati reciklažna dvorišta, spremnici za otpad, oznake kojima se označavaju lokacije na kojima se gospodari otpadom.

Kako prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom osoba koja gospodari otpadom mora biti osigurana protiv štete trećim osobama koja može nastati zbog gospodarenja otpadom, ovim Pravilnikom je određen način izračuna obaveznog osiguranja za osobu koja ima dozvolu za gospodarenje otpadom. Uz sve navedeno Pravilnikom je također propisano što moraju sadržavati elaborati za gospodarenje otpadom i planovi gospodarenja otpadom proizvođača otpada, te niz drugih obrazaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close