Usporen rast zagrebačkog Adventa u odnosu na 2017.

Autor: Marija Crnjak , 02. siječanj 2019. u 15:32
Na Adventu porastao je broj domaćih gostiju za 14 posto/Davor Puklavec/PIXSELL

Na ovom Adventu najbrojniji su bili gosti iz BiH, Talijani, Slovenci, Austrijanci, te gosti iz Njemačke, Srbije..

Prve statistike devetog zagrebačkog Adventa na izmaku pokazuju da i dalje traje marketinški učinak koji je Zagrebu donijela titula Nabolje europske destinacije u protekle tri godine.

Doduše u ovom Adventu ostvaren je manji rast nego u 2017. godini, bar kad se broje gosti koji su se prijavili Turističkoj zajednici.  Prema podacima s eVisitora, u prvih 29 dana Adventa 2018. godine Zagreb je tako posjetilo 117,1 tisuća gostiju koji su napravili 214,3 tisuće noćenja, što je za 13 posto noćenja više nego u istom razdoblju 2017. te 9 posto više dolazaka. U navedenom razdoblju ostvarenih dolazaka domaćih turista je bilo 38,8 tisuća (+9 posto) te 78,2 tisuće stranih gostiju, što je 9 posto više nego 2017.

Od ukupno ostvarenih noćenja domaći turisti su ostvarili 67,2 tisuća noćenja, što je 14 posto više, dok su strani gosti ostvarili 147 tisuća noćenja, i to je rast od 13 posto. Prethodni zagrebački Advent imao je pak ukupan rast noćenja od 23%, odnosno 30% više dolazaka stranih gostiju. Dok su na prethodnom Adventu najbrojniji gosti bili iz Italije, na ovom Adventu Talijane su pretekli gosti iz Bosne i Hercegovine, iza Talijana su Slovenci, Austrijanci, te gosti iz Njemačke, slijede Srbija, ali i azijske zemlje (Singapur, Malezija i Filipini), te Koreja, SAD i Velika Britanija.

Najviše noćenja je bilo iz Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, SAD-a, te ostalih azijskih zemalja i Koreje. Ova statistika međutim ne računa jednodnevne izletnike kojih je u Zagrebu bilo znatno više od navedenih brojki, a pri izračunu potrošnje na Adventu ne smije se zanemariti ni značajan doprinos Zagrepčana. Naime,analiza koju je TZ Grada Zagreba napravila pred dvije godine u suradnji s Institutom za turizam pokazala je da je  Advent 2016. godine posjetilo ukupno između 3,3 milijuna i 3,8 milijuna ljudi, a 49 posto posjetitelja u Zagreb je tih dana došlo samo zbog Adventa.

Advent je dao dodatan zamah i cjelogodišnjem zagrebačkom turističkom skoru, koji i dalje nadmašuje nacionalni prosjek. Od početka godine do 29. prosinca broj dolazaka je bio veći za 9 posto i dosegnuo je  1,39 milijun, a broj noćenja iznosi 2,49 milijuna (+10 posto). Najviše dolazaka je bilo iz Koreje, SAD-a, Njemačke, Italije, Kine, BiH, Španjolske, Velike Britanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close