Ulažu 500 milijuna kuna uz brzi povrat

Autor: Suzana Varošanec , 26. svibanj 2017. u 14:00
Hotel u Cavtatu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Kroz povećanje kvalitete usluge računaju na rast prihoda za 30 posto, a zarade od čak 50 posto.

Liburnia Riviera Hoteli, najveći kvarnerski hotelijer, nakon rastave dioničkog braka između Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojadžijev kroz podjelu imovine te izdavanja tvrtke LRH Cavtat, drugim riječima nakon faze raščišćavanja međusobnih odnosa i preslagivanja interesa, iako je tvrtka i tada dobro radila, ulaze u novu fazu u kojoj je Uprava dobila prostor da se razmaše. Ni ranije se vlasnici nisu miješali u operativno poslovanje, no neslaganje među suvlasnicima usporavalo je rast te je kočilo.

No, sada se stvari stubokom mijenjaju Sudeći prema prezentiranim planovima tročlane Uprave koju vodi Igor Šehanović i LRH i cavtatsku tvrtku koja se sad zove FTB Turizam do 2020. očekuje znatniji investicijski ciklus – ukupno oko pola milijarde kuna s mogućim korekcijama na više, što bi kroz povećanje kvalitete usluge donijelo rast prihoda za jednu trećinu, a zarade čak i za 50%. Pritom je riječ o organskom rastu obje tvrtke temeljenom uglavnom na ulaganjima u proširenje kapaciteta iz vlastitih sredstava, čime LRH odudara od opće poluge rasta u branši na osnovu kreditne zaduženosti, a pritom će LRH uloženo kako se čini puno brže vratiti kroz porast zarade – navodno je riječ o razdoblju od šest do sedam godina, nego što je to uobičajeno kod drugih hotelskih kuća gdje se očekivani tempo povrata kreće u rasponu u prosjeku od 10 do 15 godina ovisno o veličini investicije.

Igor Šehanović koji ove rezultate može upisati u svoj CV, kao doktor znanosti za turistički menadžment specijalizirao je investicije u turizmu, u praksi ih po mišljenju mnogih dioničara sad može prodavati kao recept. Iz prospekta primjerice za LRHC, a FTB Turizam također vodi Šehanović, vidljivo je da je uprava vrlo motivirana za rast vrijednosti tvrtke jer im je obećan bonus od 5% na porast vrijednosti tvrtke gledan kroz rast zarade u razdoblju od odvajanja od matice do prodaje koja se predviđa u budućnosti. Trenutno se Šehanoviću isplaćuje akontacija bonusa po posebnoj formuli, kod koje je zanimljivo da se osnovica veže u odnosu na 10,5 EBITDA. Početno objavljeni plan investicija za LRH sada je i dodatno povećan na blizu 300 mil. kuna i to do sezone 2019. Dio toga već je realiziran pa se uskoro otvara hotel Giorgio II u Ičićima – navodno 15. lipnja, u kojeg je investirano 85 mi.l kuna, a neslužbeno je u cijelosti bukiran.

Prema informacijama sa skupštine ovaj plan nije konačan, a za investicije već su objavljeni natječaji za projektiranje, krenulo se u ishodovanje dozvola i slično za niz projekata kao što su Hotel Istra (nove sobe) i Vila Belvedere, dogradnja Hotela Imperial vrijedna 38 mil. kn, novi Hotel Zagreb (UPU je prošao, a investicija iznosi 50 mil. kuna) i auto kamp Medveja (70 mil. kn). Uz plan investicija predstavljen je i plan kretanja financijskih pokazatelja do 2020. koji je vrlo ambiciozan. Naime, uz navedene investicije uprava projicira rast prihoda s 273 mil. kn na 359 mil. kn što je rast od 32%. Također, Uprava predviđa i rast EBITDA marže te shodno tome i EBITDA sa 108 mil. kn na 154 mil. kn što je rast od 42%. Zanimljivo je i s obzirom na velik kreditni potencijal s kojim LRH raspolaže od oko milijardu kuna da će projekte opet financirati iz vlastitih sredstava.

K tome, i uz ove investicije zaduženost tvrtke pada sa 0,8 na samo 0,2 EBITDA što se tumači da dodatno povećava vrijednost tvrtke jer vrijedi više ako je manje dužna. Na tom je planu isto prisutno potenciranje rasta EBITDA kao pokazatelja sposobnosti vrijednosti tvrtke da generira zaradu, s tom razlikom da se većinski vlasnici odriču dividende u korist zarade koju će ostvariti prodajom. Uz sve to Upravi je fokus i dalje na monetiziranju nefunkcionalne imovine za koju se već pokazalo da ima veliku vrijednost i to po 10-ak puta višu od knjigovodstvene vrijednosti. Pod zadnje je od nje ostvareno oko 10 mil. eura. No doznaje se da LRH razmišlja o modelu izdvajanja preostale nefunkcionalne imovine iz tvrtke te prodaji kao portfelja, jer se to pokazalo čini se kao uteg pri postizanju cijene koju je Ostoja tražio za LRH.

Što se planiranih investicija tiče, kao i rezultata investicija kroz projekcije dolazi se, prema početnim analizama, do sljedećeg stanja: ako bi se zbrojile ove investicije i stavile u omjer s povećanjem EBITDA dolazimo do podatka da će tvrtka ostvariti rast EBITDA od 46 mil. kn što je 15% u odnosu na investicije, pa prema tome bi se moglo računati da se investirano vraća za 6 i pol godina. Analize pokazuju i da će LRH od 2016. do 2020. ostvariti ukupnu zaradu od 670 mil. kuna iz čega proizlazi velik kapacitet za dodatne investicije ili eventualno za isplatu dividende. Također, uz investiranje 300 mil. kuna i predviđeni rast na kraju ciklusa LRH bi imao još dodatnih 300 mil. kn na računu, pa i to dodatno potencira pitanje hoće li se plan u međuvremenu povećavati ili će se ipak krenuti u smjeru isplate dividendi dioničarima. Na zadnjoj skupštini održanoj sredinom svibnja od strane jednog malog dioničara dan je prijedlog o isplati dividende, no taj je zahtjev bio usamljen, i nisu ga podržali uz većinske, niti predstavnici mirovinaca (AZ fond), lokalne uprave kao ni ostali mali dioničari.

To govori da Uprava ima praktički apsolutnu podršku za opisanu poslovnu politiku. Ako se ostvare sva ova Šehanovićeva predviđanja LRH bi značajno povećao svoju vrijednost donoseći svojim dioničarima značajnu kapitalnu zaradu i pored toga što tvrtka knjigovodstveno ne prikazuje dobit i ne isplaćuje dividendu. Kako kaže jedan, uvijek se može prodati jedna dionica kao zamjena za dividendu, što neki izgleda i rade. I kod tvrtke FTB Turizam Uprava projicira rast prihoda na 190 mil. kuna u 2020., što je rast od 30%, no istovremeno bi EBITDA trebala rasti sa sadašnjih 61 mil. na 90 mil. što je rast od 47%. Investcijski plan je težak blizu 200 mil. kn koji bi imali izniman povrat gledan kroz rast EBITDA. Usto, već su krenuli i u pripremu terena u Portorožu i Cavtatu za dodatna proširenja; neslužbeno posrijedi je plan za 40% više smještajnih kapaciteta. Pokazatelji ove tvrtke su čak i bolji nego kod matice s time da je posebno zanimljiv podatak da se u 2020. projicira da će EBITDA marža dosegnuti čak 47%, što bi je lansiralo na sam vrh i mimo branše. Šehanović je to komentirao i na skupštini rekavši da hoteli u Cavtatu već sad imaju maržu od preko 50% prihoda te najavivši da će se hoteli u Portorožu približiti prosjeku grupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close