Ukupni depoziti na kraju rujna 226,5 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2012. u 09:11
Ilustracija

U odnosu na rujan prošle godine ukupni depoziti kod banaka usporili su s rastom.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u rujnu su zabilježili blago smanjenje na mjesečnoj razini, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) su na kraju rujna iznosili 226,5 mlrd. kuna, što je 677 mil. kuna ili 0,3 posto manje nego na kraju kolovoza. U odnosu na rujan prošle godine ukupni depoziti usporili su s rastom (+2,0 posto), navodi se u analizi. Štedni i oročeni depoziti kod banaka (kunski i devizni) na kraju rujna su iznosili 192,1 mlrd. kuna, što je za 1,5 mlrd. kuna (-0,8 posto) manje nego na kraju kolovoza. Navedenom padu više su pridonijeli devizni depoziti koji čine 78 posto štednih i oročenih depozita koji su na kraju rujna iznosili 149,9 mlrd, napominju analitičari.

Na godišnjoj razini štedni i oročeni depoziti kod banaka (kunski i devizni) porasli su 2,2 posto što je usporavanje pada u odnosu na prošli mjesec (+4,4 posto). S obzirom da su kapaciteti štednje kućanstava sve ugroženiji zbog rastuće nezaposlenosti i pada raspoloživog dohotka ključni 'krivac' usporavanja rasta ukupnih depozita su depoziti kućanstava (3,3 posto na godišnjoj razini, prethodno 4,5 posto). Također, odljev korporativnih depozita je ubrzan zbog otplate inozemnih obveza.

Depoziti stanovništva na kraju rujna iznosili su 151,1 mlrd. kuna, što je za 0,1 posto manje nego na kraju kolovoza, dok su depoziti poduzeća iznosili 26,2 mlrd. kuna, što je 5,4 posto manje nego na kraju kolovoza.

U odnosu na kraj prošle godine ukupni su depoziti porasli za 4,2 mlrd. kuna (1,9 posto), čemu su pridonijeli isključivo štedni i oročeni depoziti (+3,2 posto), dok je depozitni novac ostvario pad (-4,9 posto), zaključuju RBA analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close