Ugovor s IBM-om za neke sporan

Autor: Bernard Ivezić , 28. prosinac 2017. u 22:00
Zašto je ugovor toliko detaljan niti jedna strana ne želi komentirati/DPA/PIXSELL

U kompanije nisu željeli komentirali novi ugovor s Vladom. Umjesto toga pohvalili su njenu ulogu.

Prije mjesec Vlada je s IBM-om potpisala memorandum o otvaranju Kognitivnog analitički inovacijski centar (CAIC) u Hrvatskoj.

Navedenim u memorandumu definira se "operativni model, Go-To-Market model, uključujući definiciju tržišta, generiranje potražnje i prodaje/ispunjenja, organizacijski model i upravljačku strukturu". Pored toga, Vlada u ugovoru s IBM-om definira da će zajednički razmotriti "financiranje projekta". Dio domaće IT zajednice nezadovoljan je tim potezom Vlade. Iako, niti jedna tvrtka nije željela poimence istupiti, kažu da su probali dobiti pojašnjenja što točno stvari na koje se Vlada obvezale znače, ali nisu imali uspjeha pa su se obratili medijima.

Navode kako im nije jasno zašto Vlada protežira jednu stranu tvrtku, koja je k tome pojedinima od njih konkurencija. Domaći IT igrači posebno su iznenađeni time što se dio formulacija može tumačiti kao sklapanje joint-ventura između Hrvatske i IBM-a pri čemu se država čak obvezuje brinuti o isplativosti takvog projekta što nije uobičajen potez niti u jednoj industriji. U IBM-u nisu željeli komentirali zašto novi ugovor s Vladom ide u toliko detalje. Umjesto toga pohvalili su ulogu Vlade.

"IBM pozdravlja inicijativu u Hrvatskoj, jer vjerujemo da će kognitivne tehnologije pomoći organizacijama u inovacijama, novim modelima poslovanja, otvaranju novih tržišta i globalnom natjecanju", poručuju iz IBM-a. Pojašnjenje zašto je novi ugovor s IBM-om toliko detaljan po pitanju provedbe i financijske konstrukcije nismo dobili ni iz Vlade. Iz Vlade su nam potvrdili da su na 64. sjednici donijeli sve zaključke u tekstu "Memoranduma o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i IBM Hrvatska d.o.o.".

Odbijaju pomisao da su se na taj način na nešto obvezali. Pojašnjavaju kako memorandum ima dio u kojem se odriču svih obveza. Vlada naglašava da je ugovorom definirana tek "platforma za međusobne razgovore usmjerene na moguće otvaranje Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra u Hrvatskoj". 

Komentirajte prvi

New Report

Close