U zone uložili 170 milijuna da bi privukli strane investicije vrijedne 1,2 milijarde kuna

Autor: Ante Pavić , 12. ožujak 2015. u 22:00
Predstavljanje investicijskog projekta Wollsdorfa u Jalžabetu/M. Jurinec/PIXSELL

U poduzetničkim zonama koje su u funkciji posluju 194 poduzetnika koji imaju 6.882 zaposlenika.

U Varaždinskoj županiji kažu da su u osnivanje poslovnih zona krenuli jer je devedesetih godina postojala snažna industrija na području Varaždina, ali da ona radno-intenzivna zbog problema u privatizaciji nije imala budućnosti te je prepoznat i trend odlaska industrije iz centara gradova u naselja.

"Stoga se trebao osigurati prostor za izgradnju novih tvornica, a zahvaljujući, primjerice, izgradnji tvornica Boxmark i Calzedonia apsorbirano je više od ti tisuće ljudi koji bi bili dobili otkaz", uvjeravaju u Županiji. Današnji rezultat je sljedeći: u 25 jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije utvrđeno je osnivanje i izgradnja ukupno 57 poduzetničkih zona površine preko 1.400 hektara. 

Proizvodne djelatnosti 
Od toga je riječ o 40 poslovnih, gospodarskih, poduzetničkih i industrijskih zona, 16 zona u potpunosti je opremljeno energetskom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturnom, dok su tri zone, Kneginec, Lepoglava i Jalžabet nositeljice certifikata ICPR (Investment Certification Programme for Regions). U njima, kako navode u Županiji, radi sedam tisuća ljudi. Oko 70 posto ukupnog broja tvrtki su one proizvodne i to pretežu kožne, drvne, metaloprerađivačke i tekstilne. "Veliki investitori u županiju su tvrtke iz Njemačke, Austrije i Švicarske, a fokusiraju se na područja kao što su strojevi, tekstil, lijekovi, ICT", navode u Županiji.

 

21milijun

eura vrijednost je investicija spremnih za realizaciju 2016.

U opremanje i razvoj poduzetničkih zona u jedinicama lokalne samouprave na području Županije uloženo je 170,6 milijuna kuna.  "Ulaganja se odnose na izradu projektne dokumentacije, nabavu zemljišta, izgradnju energetske, komunalne, prometne i komunikacijske infrastrukturu, promidžbu i druga ulaganja, kako bi se stvorili preduvjeti za uvođenje niza poticaja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na potpuno infrastrukturno opremljenom zemljištu", kažu u Županiji.

U poduzetničkim zonama koje su u funkciji posluju 194 poduzetnika koji  imaju 6.882 zaposlenika. Proizvodno-prerađivačke djelatnosti obavljaju 88 aktivnih poduzetnika ili 45,4 posto od ukupnog broja aktivnih poduzetnika, koji  imaju 4 106 zaposlenika ili 59,7 posto ukupno zaposlenih u poduzetničkim zonama na području Županije. U opremanje i razvoj poduzetničkih zona u funkciji od osnivanja do konca 2013. uloženo je 172.872.855,00 kn, što prosječno po zaposleniku iznosi 25.119 kuna. Samo u razdoblju od 2010. do 2014. godine, vrijednost privatnih investicija u poslovnim zonama iznosi  više od 155 milijuna eura od čega prevladavaju greenfield strana ulaganja investitora iz Poljske, Norveške, Njemačke, Austrije, Italije i drugih zemalja, a  već su u pripremi nove investicije za realizaciju iduće godine u vrijednosti većoj od 21 milijun eura, poručuju iz Županije.

Najatraktivnijm zonama, objašnjavaju  smatraju se one u Varaždinu te na rubovima grada. Slobodna zona Varaždin (u 25 postotnom vlasništvu Varaždinske županije) najrazvijenija je slobodna zona u ovom dijelu Hrvatske u kojoj trenutno posluje 20-tak korisnika koji više od 95 psoto ukupnih prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima zapošljavajući pri tome više od 4000 zaposlenika. Osnovana je 2001. godine, a od 2005. godine je u nju investirano preko 120 milijuna eura. 

Razvojni potencijal
Ostale poduzetničke zone s dobrim razvojnim potencijalom su one u ostalim središtima koncentracije stanovništva (Ludbreg, Kneginec, Jalžabet, Ivanec, Lepoglava i Novi Marof), zone sa odličnim pristupom transportnoj mreži (Ljubeščica) i zone blizu slovenske granice (Cestica i Sračinec). Varaždinska županija je 2006. godine osnovala tvrtku "Poslovne zone", u stopostotnom vlasništvu Varaždinske županije, koja se bavi organizacijom i upravljanjem poduzetničkim zonama te dovođenjem kvalitetnih investitora te se doregistrirala kako bi investitorima pružila i logističku podršku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close