U utrku za Kupare ulazi i Todorićev Agrokor s TUI-jem?

Autor: Marija Crnjak , 11. studeni 2012. u 22:00
Uskoro natječaj, javit će se i Rixos i Agrokor/PIX

Todorić je interes iskazao i prije Turaka, TUI-ju treba više hotelskih kreveta.

Na skorašnji natječaj za ulaganje u bivše vojno odmaralište u Kuparima uz turski Rixos javit će se i Agrokor, koji u hotelski biznis planira ući s TUI-jem, najvećim europskim turoperatorom. Neslužbenu informaciju koju smo dobili iz pouzdanih izvora nisu nam željeli potvrditi ni u Agrokoru ni u TUI-ju.

Doznajemo, međutim, da je Ivica Todorić interes za Kupare pokazao i prije Turaka. Agrokorova suradnja s TUI-jem počela je ove godine kad je Agrokor preuzeo manjinski udio (30 posto) u dubrovačkoj agenciji Gulliver, u kojoj TUI drži 70 posto. Spekuliralo se da je ulazak u Gulliver bio motiviran upravo Todorićevom ambicijom da se okuša u hotelijerstvu, a naši izvori tvrde da su upravo Kupari njegova prva meta, a ne Hoteli Maestral, kako se prije nagađalo. TUI drži najveći udio u organiziranim putovanjima Nijemaca u Hrvatsku, a dosad zbog premalih volumena nije bio zainteresiran ulagati u naše smještajne kapacitete kako je to, primjerice, činio u Turskoj. No okolnosti su se očito izmijenile. Tome u prilog idu primjedbe predstavnika TUI-ja na sastancima s hrvatskim partnerima na upravo završenom sajmu WTM u Londonu, na kojem su se žalili da u Hrvatskoj nema dovoljno hotelskih kreveta za smještaj TUI-evih zainteresiranih kupaca iz Velike Britanije. Porast interesa gostiju s europskih tržišta očito je prevagnuo u odluci da i veliki TUI odluči investirati u Hrvatskoj.

Bit će luksuz

Hotel i kongresni centar

Kupari su prije Domovinskoga rata u pet hotela i popratnim objektima ostvarivali više od 1,5 milijuna noćenja. U hotelima je tada u sezoni radilo 800 ljudi, od toga 400 stalno zaposlenih. Na ukupno 345.000 četvornih metara prostornim planovima je predviđena gradnja hotelskih kapaciteta s više od dvije tisuće kreveta, kao i kongresnog centra s dvije tisuće mjesta. Vrijednost investicije procjenjuje se na 200 do 250 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close