U Uljaniku porinut tanker za Turkmenistan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2013. u 13:10
Arhivska fotografija; Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je u more porinut brod “Berkarar”, prvi od za sada dva ugovorena trajekta vrste “Ro-Pax”.

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je u more porinut brod "Berkarar", prvi od za sada dva ugovorena trajekta vrste "Ro-Pax" namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora koje Uljanik gradi za turkmenistansku kompaniju.

Brod je dug 155,8 i širok 17,5 metara, a pokretat će ga dva četverotaktna motora pojedinačne snage 3.060 kW. Osnovne brodske dimenzije i način krcanja broda projektirani su prema uvjetima koji postoje u turkmenistanskima lukama i drugim kaspijskim lukama. Brod može primiti 200 putnika, opremljen je s 30 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne kabine za putnike, ima 170 avio-sjedala, a posada će imati 34 člana. Također brod može prevoziti 54 kamiona na dvije zatvorene palube.

Ugovor za gradnju broda potpisan je u kolovozu 2012. godine, a isporuka broda očekuje se sredinom sljedeće godine. Proizvodni proces gradnje ovog broda počeo je sredinom lipnja ove godine.

Nakon porinuća, na navoz je položena kobilica za gradnju drugog broda iz serije istovjetnih trajekta koje Uljanik gradi za „State Service of Maritime and River Transportation of Turkmenistan“.

Izgradnjom ovih brodova Uljanik nastavlja tradiciju gradnje plovila za područje Kaspijskog mora na kojem se već etablirao gradnjom 12 tzv. „paroma“ – brodova za prijevoz vagona cisterni. Ovo je bilo četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close