U tri sjeverne županije 70 tisuća zahtjeva za legalizaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2013. u 16:33
Ilustracija

U tri županije na sjeveru Hrvatske – Varaždinskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj podneseno je više od 70 tisuća zahtjeva za legalizaciju.

U tri županije na sjeveru Hrvatske – Varaždinskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj podneseno je više od 70 tisuća zahtjeva za legalizaciju, rekla je danas nakon radnog sastanka sa županima ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

"To je jedna izvanredna situacija u kojoj je predano jako puno zahtjeva i na današnjem radnom sastanku u Varaždinu dogovarali smo načine što efikasnijeg rješavanja zahtjeva kako bi se većina njih obradila do kraja 2015. godine", izvijestila je ministrica.

Ministrica Taritaš objasnila je da se većina zahtjeva odnosi na legalizaciju pomoćnih objekata te dogradnju i rekonstrukciju. Ponovila je da se od ukupnog broja predanih zahtjeva deset posto odnosi na one objekte koji se neće moći legalizirati, deset posto na zahtjeve koji su predani zbog straha od legalizacije, a 80 posto je onih koji će se trebati obraditi do kraja 2015. godine. Ministrica Mrak-Taritaš istaknula je da se većina posla treba obaviti do kraja 2015., a manji postotak zahtjeva, kod kojih će se pojaviti određeni problemi, mogu se riješiti tijekom 2016. godine. Također je rekla da sve one koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju, a trebali su, čeka znatno složeniji i skuplji postupak.

"Smisao legalizacije je da vidimo u konačnici u prostoru zgrade koje su legalizirane, da znamo što je legalizirano i s kojim fondom zgrada i površina baratamo", istaknula je Mrak-Taritaš.

Ministrica i župani složili su se da je za rješavanje većine zahtjeva do kraja zadanog roka nužno zaposliti nove osobe. Zapošljavanje će se financirati iz dijela naknade prikupljene kroz postupak legalizacije, a 20 posto predviđeno je za odjele po županijama i gradovima.

Tako će odjel Varaždinske županije na određeno zaposliti 30-ak novih djelatnika, a isti je slučaj i u Međimurskoj županiji, gdje na poslovima legalizacije trenutačno radi 17 djelatnika, što, po riječima župana Matije Posavca, nije dovoljno da se zahtjevi riješe u zadanom roku. Posavec je istaknuo da će prednost prilikom zapošljavanja imati osobe sa Zavoda za zapošljavanje.

Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predano je oko 25 tisuća zahtjeva za legalizaciju, u Varaždinskoj oko 34 tisuće, a najmanje zahtjeva predano je u Međimurskoj županiji, njih nešto manje od 20 tisuća.

Prije sastanka u Varaždinu ministrica Mrak-Taritaš održala je i radni sastanak o legalizaciji u Krapini s predstavnicima lokalne samouprave Krapinsko-zagorske županiji. Tom je prilikom najavila skoru dostavu aplikacije odjelima za građenje diljem Hrvatske u koju će se upisivati podatci dobiveni rješavanjem zahtjeva za legalizaciju objekata. Aplikaciju bi mjerodavni odjeli trebali dobiti do početka kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close