U Splitskoj luci ove godine očekuje se više od 260 kruzera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2015. u 09:30
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pretpostavlja se da turisti nakon izlaska sa kruzera na razne osobne potrebe u gradu potroše do 70 eura.

Ove godine u splitsku luku pristat će više od 260 kruzera, koji će u Split dovesti više od 200.000 putnika, a o velikom interesu za pristajanje u tu luku najbolje govori podatak da već sada postoje rezervacije za 265 novih kruzera koji će u tu luku uploviti i u ljeto 2016. godini.

"Osim država Europske unije, u Split vole doći i američki turisti. Zapravo u grad dolaze najjače kompanije za kruzing putovanja. Velika prednost grada su odlični izleti koji se turistima prodaju na kruzeru. Osim razgledavanja grada, najviše su zainteresirani za Dioklecijanovu palaču, Plitvice, Krku, Međugorje, Salonu, Trogir i Radmanove mlinice", kaže rukovoditelj Lučkog operativnog centra Lučke uprave Split, kapetan Vjekoslav Grgić.

Kruzing turistima je Split prva luka iz Venecije ili zadnja prema Veneciji, a na svom putovanju osim Splita i Dubrovnika još obiđu Crnu Goru, Grčku i Tursku.

Nakon pristanka u luku ili na sidrište, turisti se na kopnu zadržavaju maksimalno do jednog dana. Dio ih odlazi na izlete, ostali šetaju po gradu, razgledavaju ponude u zlatarnama, degustiraju domaću hranu po gradskim restoranima, fotografiraju se uz gradske znamenitosti, a ima ih i koji obavljaju stomatološke preglede.

Pretpostavlja se da turisti nakon izlaska sa kruzera na razne osobne potrebe u gradu potroše do 70 eura, pa se tako procjenjuje da se od 200.000 turista u godinu dana zaradi do stotinjak milijuna kuna. Splitska luka je treća luka na Mediteranu poslije Napulja i Pireja. Kroz nju godišnje prođe 4,2 milijuna putnika i 700.000 vozila.

Među kruzerima koji će u ovoj godini pristati u splitsku luku bit će i Norwegian Jade sa 2.800 putnika te 319 metara dugi Celebrity Silhouette s 3.000 putnika.

Grgić napominje da su prošle godine u luku Split uplovila 232 kruzera, dok će ih ove godine uploviti 30 više.

"Ti su kruzeri prošle godine u naš grad doveli oko 184.000 putnika, a ove godine će ih biti za još 30.000 više. Za sljedeću sezonu 2016. godine biti će gotova dva nova veza za kruzere što će nam uvelike olakšati promet u luci. Zadnjih smo godina imali po 60 kruzera na sidrištu, a sada s obzirom na dobivenu dubinu pristaništa od 260 kruzera tek njih dvadesetak završi na sidru", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close