U Slatini počinje izgradnja solarne elektrane vrijedne 6,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 13:20
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša tako će solarnu elektranu “Sinerot” sufinancirati s 5,28 milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija s 1,32 milijuna kuna.

Početkom prosinca ove godine u Slatini će započeti izgradnja viseće solarne elektrane "Sinerot" vrijedne 6,6 milijuna kuna, u čiju će izgradnju Virovitičko-podravska županija uložiti 20 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 80 posto potrebnih sredstava, najavili su danas iz te županije.

Fond za zaštitu okoliša tako će solarnu elektranu "Sinerot" sufinancirati s 5,28 milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija s 1,32 milijuna kuna.

Iz te županije naglašavaju da je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojem će biti elektrana u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvica i peršina.

Dodaju i da je unazad dvije godine to treći projekt obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunčeve energije.

Ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije, najavljuju iz županije.

Energija proizvedena u elektrani, snage 500 kilovata (kW), bit će upotrijebljena za sustav kojim će se navodnjavati parcela od 2,5 hektara. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje, pojašnjavaju iz Virovitičko-podravske županije.

Prema riječima virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, "ovakvi su projekti iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju", jer se koriste obnovljivi izvori energije na inovativan način i pri tome čuvaju plodne poljoprivredne površine Slavonije.

Inače, solarna elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fascinantan projekt… ali nisu napisali sto ce za 30 godina kada ce paneli biti za smece ? Ekonomska isplativost projekta <= 0. Ali kuda bi dosli kada bi nam tih par miljuna kuna predstavljalo problem.

New Report

Close