U sklopu Poslovnog uzleta, održale su se besplatne edukacije za poduzetnike radi stjecanja novih znanja i vještina

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. studeni 2015. u 12:24
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Boris Čagalj, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, edukacijom pod nazivom Od mikrokredita uz CIP garanciju do EU projekta – kako do povoljnih sredstava za kreditiranje vašeg gospodarstva približio je kreditne aktivnosti HBOR-a.

U sklopu Poslovnog uzleta Grubišnog polja okupljeni su imali prilike sudjelovati na besplatnim edukacijama i steći nova znanja iz širokog spektra tema.

Igor Bobek, Hrvatska gospodarska komora, u sklopu edukacije Unaprijedite svoje poslovanje uz pomoć EU sredstava za regionalni razvoj prisutne je uputio u poticanje kohezije i regionalnog razvoja zemalja članica koje provodi Europska Unija. Poticanje regionalnog razvoja provodi se putem europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova koji su, nakon pristupanja EU, dostupni i Republici Hrvatskoj.

Boris Čagalj, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, edukacijom pod nazivom Od mikrokredita uz CIP garanciju do EU projekta – kako do povoljnih sredstava za kreditiranje vašeg gospodarstva približio je kreditne aktivnosti HBOR-a. Najviše pozornosti posvećeno je kreditiranju malog gospodarstva, turizma, potpora izvozu, te financiranju Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) projekata.

Krešimir Delač i Simulus, u suradnji s Privrednom bankom Zagreb, pojasnili su kako napisati kreditni zahtjev koji će bankama biti neodoljiv. Delač smatra da se razumijevanjem načina razmišljanja bankara i prihvaćanjem različitosti pogleda bankara i vlasnika tvrtke može doći do novih načina suradnje. Edukacija je zamišljena kao interaktivna diskusija kroz koju će se utvrditi koji su razlozi odbijanja ili prihvaćanja pojedinog kreditnog zahtjeva. Naglasak je stavljen i na načine na koje banka poduzetnicima može biti partner.

Marijana Oreb, HAMAG-BICRO, prezentacijom Prilike za poduzetnike – financijski instrumenti pojasnila je jamstvene modele praćenja projekata koji se nude na tržištu u suradnji s poslovnim bankama. Hamag nudi i mikrokreditiranje pa su u kratkim crtama obuhvaćeni i uvjeti po kojima će poduzetnici moći aplicirati za kreditna sredstva koja nudi Agencija.

Nikola Nikšić iz Konter savjetovanja je donio aktualne informacije vezane za izmjene poreznog zakona. Od početka 2015. u primjenu je uvedeno nekoliko značajnih izmjena vezanih na porez na dodanu vrijednost, porez na dobit te poreza na dohodak, a u ožujku je stupilo na snagu nekoliko izmjena Općeg poreznog zakona. Sve te navedene izmjene trebale bi imati za cilj olakšati poslovanje i poboljšati uvjete za rad poduzetničkih organizacija, a posebno malih i mikro poslovnih subjekata.

Marin Fak iz Ministarstva poljoprivrede svoje je vrijeme posvetio približavanju znanja i vještina kako do sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj. Europska komisija odobrila je Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., a za koji su osigurana sredstva od gotovo 2.4 milijarde eura. Temeljem izrađenih sektorskih analiza i provedena dva kruga javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede odabralo je 16 mjera koje bi trebale osigurati investicijski zamah i razvoj ruralnih područja RH.

Krešimir Jusup iz HT-a edukacijom Poslujte uspješno i kada niste u uredu sa Cloud uslugom odgovorio je na brojna pitanja vezano za Cloud usluge: što je uopće Cloud; kako korištenjem Clouda smanjiti troškove poslovanja; zašto je za vaše poslovne podatke Cloud sigurniji od tradicionalnih informatičkih rješenja; što znači dostupnost Cloud usluga za moj posao i koje koristi imam od toga.

Sandro Lazarić iz Arbone uz pomoć prezentacije Digitalni marketing – Osvojite tržište učinkovitim i povoljnim oglašavanjem na Googleu i Facebooku te saznajte kako dobra web stranica treba izgledati prikazao je mogućnosti koje nam pruža online oglašavanje te kako iskoristiti sve potencijale koje nudi. Na realnim je primjerima objasnio što treba sadržavati svaka web stranica, koje su mogućnosti Google AdWordsa, kako mjeriti uspješnost web-a pomoću Google Analyticsa.

Ljiljana Zajc iz Ministarstva poduzetništva i obrta u sklopu edukacije Kako investirati u RH? Saznajte sve o aktualnim poticajima za investicije uputila je i potaknula poduzetnike na nova ulaganja te približila načine na koje Ministarstvo radi na unapređenju investicijskog okruženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close