U siječnju 23 posto građevinskih dozvola manje

Autor: Ana Blašković , 12. ožujak 2015. u 22:00
Promet u trgovini na malo raste već šest mjeseci/ G. Jakuš/PIXSELL

Brojke za siječanj otkrivaju potop građevine, ali i rekordnu maloprodaju.

Kad je građevinski sektor u pitanju, 2015. godina za njega je počela iznimno loše: u siječnju je izdano 377 građevinskih dozvola što je 22,6 posto manje nego u siječnju prošle godine.

Pritom je gotovo 90 posto odobrenja izdano za zgrade, a preostalih 10-ak posto za ostale građevine. Za razliku od građevinskog sektora, brojke su nešto optimističnije kod trgovine na malo. U siječnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno bio veći za 3,5 posto na godišnjoj razini što je šesti uzastopni mjesec mjesec da potrošnja raste, i to po najvišoj stopi od listopada 2007.

Prve procjene Državnog zavoda za statistiku objavljene u četvrtak pokazuju da je nominalni rast maloprodaje iznosio 1,2 posto, a realno 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Preliminarne brojke iznenadile su analitičare koji su očekivali godišnji rast u prosjeku od tek jedan posto. Takve brojke predstavljaju ubrzanje i u odnosu na prosinac 2014. kada je maloprodaja porasla 2,6 posto.  Unatoč dobrim inicijalnim pokazateljima, u HGK-u napominju da je razina prometa u trgovini na malo još uvijek znatno niža nego pretkrizne 2008., a za 2015. očekuju da će rast maloprodaje dosegnuti tek 0,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close