U rujnu još milijun eura za potpore informatizaciji malih poduzetnika

Autor: Bernard Ivezić , 28. srpanj 2014. u 22:00
Dijana Bezjak/Petar Glebov/PIXSELL

Za financijsko razdoblje 2014.-2020. Ministarstvo planira natječaje za informatizaciju poduzetnika vrijedne 190 mil. kn.

Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) nada se da će zbog uspjeha prvog natječaja za informatizaciju mikro i malih poduzetnika u rujnu na raspolaganju imati još 7,5 milijuna kuna za potpore.

Tijekom svibnja stigle su rekordne 202 prijave za projekte u kojima se traže bespovratne potpore od 90 milijuna kuna. Za razliku od većine natječaja, ovdje je problem što su ukupna raspoloživa sredstva za potpore 24,06 milijuna kuna.Dijana Bezjak, pomoćnica ministra, kaže da su zbog toga zatvorili daljnje prijave do rujna."U rujnu će završiti IPA projekti iz proteklih razdoblja teški 60 milijuna eura, a naš je dojam da će na dosta mjesta ostati sitni iznosi koji bi, kad se skupe, mogli dosegnuti 7,5 milijuna kuna", kaže Bezjak.

 

Bezjak

Cilj je postići sinergiju između poticanja informatizacije mikro i malih poduzetnika i poticanja razvoja domaće softverske industrije

Dodaje da za iduće financijsko razdoblje od 2014. do 2020. Ministarstvo planira različite natječaje za informatizaciju poduzetnika vrijedne ukupno 190 milijuna kuna. Informatizacija malih i srednjih poduzetnika je jedan od glavnih ciljeva Digitalnog plana EK, a prema Eurostatu, poduzetnici u Hrvatskoj stoje vrlo dobro. U nekim su segmentima među boljima u Uniji. No, podaci za 2012. pokazuju da u odnosu na prosjek EU27 Hrvatska zaostaje u primjeni ERP-a, CRM-a i Supply Chain Managementa za 3 do 6 postotnih bodova, a u odnosu na vodeće zemlje i po 15. Bezjak pak ističe da je cilj postići sinergiju između poticanja informatizacije mikro i malih poduzetnika i poticanja razvoja domaće softverske industrije.

"Za početak želimo do rujna završiti ocjenjivanje svih projekata i potom dobiti zeleno svjetlo SAFU-a, koji mora u konačnici odobriti te isplate", kaže Bezjak. Ivan Ante Nikolić, voditelj Radne skupine HUP ICT-a za EU fondove i direktor tvrtke Blink, kaže da je jako zadovoljan natječajem. Navodi da su s Ministarstvom uspjeli animirati mnogo poduzetnika iako je postojao određeni strah od slabog odziva. "To je prvi natječaj iz fondova EU koji je konkretno usmjeren na određenu skupinu proizvoda i usluga, odnosno ICT robe i usluga, i u takvim pionirskim pothvatima uvijek postoji element nepredvidljivosti", kaže Nikolić.Dodaje da su dosad natječaji imali nazive koji su upućivali na općeniti karakter projekata, primjerice, povećanje gospodarske aktivnosti. No, ovakav pristup drži mnogo boljim. Navodi kako se HUP uključio u rad stručne radne skupne već u ranoj fazi pripreme projekta te nastavio davati podršku Ministarstvu.

 

Nikolić

Zadovoljni smo natječajem jer smo uspjeli animirati mnogo poduzetnika iako je postojao određeni strah od slabog odziva

"Osmislili smo niz besplatnih radionica u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, na koje smo zvali i predstavnike Ministarstva kako bi objasnili pravila i odgovarali na pitanja poduzetnika. Pohađalo ih je više od 300 poduzetnika", kaže Nikolić. Dijana Bezjak kaže da su najviše prijava zaprimili iz Zagreba i Splita. Zbog toga surađuju na još jednom projektu kojem je cilj potaknuti informatizaciju mikro i malih poduzetnika u slabije razvijenim područjima. "Želimo veću raspršenost prijava po Hrvatskoj, posebno u područjima kojima je najpotrebnije unapređenje konkurentnosti kroz informatizaciju, ali i još veću kvalitetu projekata jer nećemo financirati, primjerice, izradu web stranica samo radi prisutnosti na internetu, ali hoćemo ako unapređuju prodaju, posebno izvoz", zaključuje Bezjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close