U prodaju može 15 tvrtki u većinskom vlasništvu države

Autor: Marija Brnić , 28. siječanj 2016. u 07:14
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Lani je CERP prodao 40 poduzeća, portfelj je smanjen na 491, a najviše se zaradilo prodajom udjela u Hrvatskom Telekomu – 72,8 milijuna kuna.

U državnom portfelju kojim upravlja Centar za prodaju i restrukturiranje, a u kojem nisu tvrtke od strateške važnosti za Hrvatsku, tijekom prošle godine broj poduzeća smanjen je za 40, s 531 na 491.

Prema izviješću o upravljanju državnom imovinom u 2015., u preostalom portfelju CERP-a u većinskom vlasništvu država ima tek 32 poduzeća, manjinske udjele ima u 454 tvrtke, a PET ih ne obavlja nikakvu aktivnost i u postupku su brisanja iz sudskog registra. No, za prodaju raspoloživo je tek 15 onih u kojima država ima većinske udjele i 224 manjinska paketa, a ukupna nominalna vrijednost tih vlasničkih paketa države je 2,5 milijardi kuna. Javnim prikupljanjem ponuda, od 10 ponuđenih tvrtki CERP je lani prodao dvije, Hotele Plat i 3. maj MID, dok je za šest tvrtki prodaja još otvorena u drugom krugu, i to za Agroduhan, Lipovicu, Hotele Maestral, Imperial, 3. maj TIBO i Luku Vukovar.

CERP je objavio prodaju 88 tvrtki kroz deset javnih poziva, a prodane su dionice i udjeli u 14 tvrtki za 14 milijuna kuna, među kojima Hoteli Cavtat i Vinka. Iz ove prodajne skupine još se na obvezujuće ponude čeka za dionice šest poduzeća, među kojima su Domaća tvornica rublja i karlovačka industrija mesta PPK. lovac. Za preostale dionice nije bilo interesa. Najuspješnija je bila prodaja putem Zagrebačke burze, gdje je CERP pokrenuo prodaju dionica 28 poduzeća, te je u cijelosti realizirana, a i ostvareni prohod je najveći, ukupno 73,5 milijuna kuna.

Pri tom se, pak, glavnina odnosi na prodaju dionica HT-a od koje je uprihodovano 72,8 milijuna kuna. Među ostalim, CERP je lani proveo i posljednju javnu dražbu za prava, odnosno pokriće kapitalnih izdatak. Ukupni primici CERP-a od prodaje udjela i dionica lani su bili nešto iznad 113 milijuna kuna. "S obzirom na dugotrajnu ekonomsku krizu u zemlji i lošu investicijsku klimu te sadašnji broj društava u portfelju, očito je da će biti potrebno prolongirati rok u Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH za privatizaciju svih trgovackih društava u nadležnosti CERP-a", zaključuje se u izviješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close