U ožujku usporen pad građevinskih radova na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. lipanj 2014. u 11:32
Thinkstock

Podaci o obujmu građevinskih radova pokazuju da je u ožujku nastavljen njihov pad na godišnjoj razini, ali i da je negativni trend usporen.

Podaci o obujmu građevinskih radova pokazuju da je u ožujku nastavljen njihov pad na godišnjoj razini, ali i da je negativni trend usporen.

Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, obujam građevinskih radova, prema broju odrađenih sati radnika na gradilištima, u ožujku je na godišnjoj razini ponovno pao.

„Nakon pada u siječnju i veljači za 10,9, odnosno 9,5 posto na godišnjoj razini, u ožujku je ublažen negativan trend, pa je pad iznosio 4,9 posto, prema izvornim indeksima“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a, objavljene u ponedjeljak.

U odnosu na veljaču, u ožujku je, pak, zabilježen rast obujma građevinskih radova za 11,3 posto.

Međutim, u cijelom prvom tromjesečju obujam građevinskih radova bio je za 8,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje lani.

„Pritom je pad na godišnjoj razini prvenstveno posljedica pada izgradnje ostalih građevina za 11,8 posto, dok je nešto blaži pad zabilježen kod izgradnje zgrada, 4 posto“, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.

Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u prvom je tromjesečju 46,1 posto sati odrađeno na zgradama, a 53,9 posto na ostalim građevinama, dok se 47,6 posto odnosi na novogradnju, a 52,4 na ostale radove, kao što su rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje.

„Pad obujma građevinskih radova na godišnjoj razini posljedica je izostanka oporavka stambenog tržišta te nedovoljne razine investicija“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Ipak, ističu da je u prvom tromjesečju zabilježen rast broja izdanih odobrenja za građenje za 7,6 posto na godišnjoj razini, što bi moglo pridonijeti daljnjem usporavanju godišnje stope pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close