U nove tvornice ulažu milijune, a država im duguje milijarde kn

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 13. srpanj 2015. u 16:39
Novootvoreni pogon JGL-a vrijedan je 361 milijun kuna/ Nel Pavletic/PIXSELL

Strateškoj industriji, sustav ne može dugovati milijardu kuna, poručuju iz Belupa.

Država je farmaceutsku industriju proglasila strateškom, u Ministarstvu gospodarstva tvrde da u tom pravcu idu i njihove mjere, no iz te industrije poručuju da situacija nikada nije bila lošija – zbog stalnog problema neplaćanja, odnosno dugogodišnjeg besplatnog kreditiranja države, ali i mjera, poput one o preporuci liječnicima da propisuju najjeftinije lijekove.

Domaći su proizvođači lijekova dosad u uštedama zdravstvenog sustava participirali sa 284 milijuna kuna, što je 67 posto ukupnih ušteda, a što je nesrazmjerno tržišnom udjelu domaće farmaceutske industrije na tržištu lijekova, koji je manji od 30 posto. Istodobno, vodeće farmaceutske kompanije Pliva, Belupo i JGL, u valu su investicija vrijednom oko dvije milijarde kuna, koji otvara nekoliko stotina novih radnih mjesta.

"Strateškoj industriji, pokretaču hrvatskog gospodarstva, sustav ne može dugovati milijardu kuna i uvoditi mjere poput Vodiča o propisivanju lijekova, na koje potom mora reagirati AZTN koji je upozorio HZZO da preporuka liječnicima da propisuju najjeftiniji lijek, unutar grupe lijekova istog sastava, stavlja u neravnopravan položaj proizvođače čiji su lijekovi na osnovnoj listi HZZO-a, a nisu najjeftiniji", kažu u Belupu. Cijena nekih lijekova, kažu, svedena je na petinu cijene kutije cigareta ili polovinu cijene vrećice bombona, pa je nemoguće proizvoditi po cijenama kako to traži regulator. To je stanje, tvrde, teško održivo, jer industrija godinama beskamatno kreditira zdravstveni sustav, uz velika odricanja.

"Tome se mogu dodati i visoka porezna opterećenja na rad, osobito za ekspertna, dobro plaćena radna mjesta, u usporedbi s nama konkurentnim zemljama. Za brži razvoj gospodarstva potrebna je podrška visoko educiranim stručnjacima, no nažalost upravo njihova su primanja opterećena nerijetko stopom od gotovo 50 posto", komentira predsjednik uprave Plive Mihael Furjan. "Ukoliko je farmaceutska industrija stvarno prioritet za koji smo se odlučili potrebno je riješiti probleme zbog kojih trpi i hitno iznači rješenja da se otklone", komentiraju u HGK.

Farmaceuti poručuju da kreatori gospodarskog i zdravstvenog sustava moraju shvatiti da njihova industrija nije mjesto troška već velikog potencijala i investicija. JGL je tako prošli tjedan otvorio novi kompleks Pharma Valley vrijedan 361 milijun kuna, Belupo gradi novu tvornicu krutih te polukrutih i tekućih oblika lijekova u čiju gradnju i opremanje ulaže 390 milijuna kuna, dok je Pliva posljednjih godina uložila preko 200 milijuna dolara u povećanje proizvodnih kapaciteta. Jače investicije ima i ludbreški ACG Lukaps, koji se prema veličini prihoda svrstava među šest vodećih u zemlji, uz Generu i Hospiru. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Usporedba cijene koštanja kutije cigareta i kutije lijeka manje je primjerena od usporedbe prodajne cijene Plive i Adrisa s prodajnom cijenom “ljekarničkih licenci”

New Report

Close