U našem moru uzgoji se 17.000 tona godišnje

Autor: Marija Crnjak , 18. listopad 2017. u 22:00
Proizvodnja ribe i izvoz rastu, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Samo putem akvakulture može se zadovoljiti rast potražnje, rekao je potpredsjednik HGK Ivan Škorić na otvorenju Aquaculture Europe 2017. u Dubrovniku.

Proizvodnja i izvoz u akvakulturi u stalnom su i stabilnom porastu posebice od 2013., a očekuje se da će značaj akvakulture i dalje strelovito rasti zbog potražnje za proizvodima ribarstva, a da su ribolovni resursi sve ugroženiji.

Zbog pokazatelja prelova uvode se sve rigoroznija ograničenja ribolova, a ribolovni napor raste. Hrvatska akvakultura značajna je proizvodna grana, godišnje se uzgoji oko 17.000 tona proizvoda. Samo putem akvakulture može se zadovoljiti rast potražnje, rekao je potpredsjednik HGK Ivan Škorić na otvorenju Aquaculture Europe 2017. u Dubrovniku. Konferencija, najveća takva u Europi, okupila je više od 1.300 sudionika iz 62 države. “Zbog prekomjernog izlova na snazi je ograničenja izlova svih vrsta u EU i šire.

Akvakultura nudi rješenja za dugoročnu održivost i dugoročnu stabilnost ribarstva, vidimo akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati i ribare i ribarsku industriju”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close