U Križevcima se otvara bioplinara

Autor: Saša Paparella , 23. rujan 2016. u 15:39
Nerazvijeni kraj privukao je suvremenu tehnologiju

Cijeli projekt, težak 261 milijun kuna, bit će gotov do svibnja 2017. i zaposlit će niz žitelja nerazvijenog kraja.

U Gregurevcu pokraj Križevaca u petak se puštaju u pogon bioplinska postrojenja Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec.

Vrijednost te investicije tvrtke Energija biotoplina je 93 milijuna kuna, a sastavni je dio investicijskog ciklusa vrijednog 261 milijun kuna. To su prva dva od ukupno šest bioplinskih postrojenja planiranih u predviđenom investicijskom ciklusu. Uz postrojenje u Gregurovcu sagrađena je upravna zgrada, gdje je već zaposleno 20 ljudi, tvrtka Energija bioplina ugovorila je angažman 150 poljoprivrednika kooperanata za isporuku sirovine. S dovršetkom svih šest bioplinskih postrojenja i popratnih projekata očekuje se da će posao dobiti ukupno 100 stanovnika toga nerazvijenog kraja.

 

Hoić

Planiramo besplatnu isporuku topline za vrtiće, škole, domove i crkve.

Lokalni razvoj 
"Već u studenome otvaramo Biointegru Slatina, snage 2,4 MW, a vrijednost te investicije je 57,4 milijuna kuna. Već do kraja svibnja 2017. otvaramo i preostala tri bioplinska postrojenja (Slatina, Viljevo, Donji Miholjac), svaki snage 1,2 MW", rekao nam je investitor Franjo Hoić, vlasnik tvrtke Energija bioplina. Očekivana ulaganja za sestrinsku tvrtku VDM Energija u Donji Miholjac su 33,5 milijuna kuna.

Jednak će se iznos uložiti i u bioplinsko postrojenje Viljevo, također po cijeni od 33,5 milijuna kuna. Kako doznajemo od investitora, linija za preradu biološko – organskog otpada stajat će ih 7,5 milijuna kuna, a u strojevi će uložiti 11,50 milijuna kuna. "S obzirom na lokacije bioplinskih postrojenja u nerazvijenim ruralnim dijelovima Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko- baranjske županije, ova investicija je od izuzetne važnosti za zapošljavanje lokalnog stanovništva i lokalni razvoj", napominje Hoić.  

Gradit će i staklenike  
"Važno je napomenuti da je tu riječ o obnovljivim izvorima energije te da naša bioplinska postrojenja surađuju s lokalnom zajednicom. Planiramo besplatnu isporuku topline za lokalne škole, domove, crkve te ostale objekte lokalne zajednice. Usto, stipendiramo učenike lošijeg imovinskog stanja kojima će se stipendija službeno dodijeliti na samom otvorenju", dodaju investitori.  U tvrtki naglašavaju kako se u procesu fermentacije ulaznim sirovinama oduzima samo bioplin, a sve ostalo vraća se prirodi, kao visokokvalitetno organsko gnojivo. Također, kako bi učinkovito iskoristili otpadnu toplinsku energiju iz bioplinare, u blizini bioplinskog postrojenja sagradit će staklenike za proizvodnju povrća.

Komentirajte prvi

New Report

Close