U kolovozu posao za 5200 ljudi manje nego 2014.

Autor: Agencija VLM , 14. rujan 2015. u 08:45
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Rekordni pokazatelji turističke sezone ne vide se na burzi rada, kažu u HGK, lanjskog je kolovoza stanje bilo znatno bolje.

Broj nezaposlenih u kolovozu je pao za 1,2 tisuće, na ukupno 256.748 osoba, što je najniža razina nezaposlenosti u kolovozu od 2009. Iako nezaposlenost pada od travnja prošle godine, mjesečni pad mnogo je manji nego lanjskog kolovoza, kad je na mjesečnoj razini iznosio 6,2 tisuće.

U HGK, gdje su analizirali podatke, kažu da bi se to možda moglo opravdati snažnijim zapošljavanjem na početku sezone, no u šestomjesečnom ciklusu zapošljavanja pod utjecajem sezone ove godine dinamika je dosta lošija: od ožujka do kolovoza broj nezaposlenih pao je za 73 tisuće, dok je u istom razdoblju lani smanjen za 94,5 tisuća. To je, smatraju, neočekivan podatak u kontekstu nešto povoljnijih pokazatelja gospodarske aktivnosti, rekordnih fizičkih pokazatelja turističke sezone te snažnijega sezonskog zapošljavanja u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, broj osoba koje su ušle u evidenciju nezaposlenih u ovoj je godini u tim mjesecima bio veći za 3575 u odnosu na referentno razdoblje lani, a broj izlazaka iz evidencije znatno manji, za 17.909 osoba.

– Kolovoz otupljuje oštrinu međugodišnje stope pada broja nezaposlenih u posljednja četiri mjeseca: od najviših travanjskih 16,2 posto, stopa je u kolovozu snižena do 11,4 posto. Očekujemo da će s kolovozom završiti ovogodišnji sezonski ciklus pada nezaposlenosti te da će nezaposlenost u preostalim mjesecima rasti oko dva posto mjesečno čime bi godina mogla završiti na razini od oko 280 tisuća nezaposlenih, deset posto nižoj nego lani. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

to najbolje dokazuje da vladajući muljaju i lažiraju statistiku!!!

RAD NA CRNO CVATE!!!

New Report

Close