‘U Irskoj je plaća oko 5.000 eura, ali dok platite život ne ostane vam puno više nego ovdje’

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2019. u 11:46
Foto: Getty Images

Ipak je prevladala nostalgija za povratkom.

Nakon vala odlazaka domaćeg stanovništva u inozemstvo, koje su mediji izdašno pratili, sve je veći trend povratka ljudi koji su iskusili nekoliko godina rada u zapadnim ili bogatim bliskoistočnim državama i ipak se odlučili vratiti kući, te iznova iskušati sreću sa životom u rodnom gradu. Da tu nije riječ samo o ljudima koji su, unatoč primjerice visokoj stručnoj spremi, vani radili fizičke poslove, svjedoči i posljednji slučaj dr. sc. Mirele Delalle, poznate osječke psihijatrice koja se nakon tri godine odlučila vratiti iz Irske u svoju matičnu ustanovu, KBC Osijek.

Kako piše Glas Slavonije, ova liječnica koja je u osječkoj bolnici radila od 1986. godine, te je u razdoblju od 2003. do 2015. bila voditeljica dječje psihijatrije KBC-a Osijek, otvoreno kaže kako razlog njezina odlaska nikada nije bilo nezadovoljstvo ustanovom ili sustavom, već isključivo obiteljski i financijski razlozi, te oni profesionalne znatiželje.

– Kroz mjesec dana dobila sam posao u jednoj irskoj državnoj bolnici, ali ona je bila udaljena 45 minuta vožnje autobusom i vlakom i još četiri kilometra hodanje pješke. Sve je to prilično iscrpljujuće u mojoj dobi, posebno kada dolazite iz Osijeka gdje vam je sve na dohvat ruke, prisjeća se tamošnjih životnih problema dr. Delalle.

Ova psihijatrica duže je vrijeme radila i u Ambulanti dječje i adolscentne psihijatrije jedne javne državne bolnice i iako je u početku bila vrlo entuzijastična, vrlo brzo uslijedilo je razočarenje sustavom.

Na koncu je dala ostavku u ovoj ustanovi, još je neko vrijeme radila u različitim ustanovama, a onda je ipak prevladala nostalgija za povratkom.

– Financijski su tamo bila visoka primanja i kao psihijatar tamo možete mjesečno zaraditi oko 5.000 eura, ali stanovanje je jako skupo i kada platite sve troškove, tada su to tek malo veća primanja nego u Hrvatskoj. Liječnik sa znanstvenim titulama, dugim stažem i dežurstvima i kod nas može imati jako lijepa primanja. Zanimljivo je otići, vidjeti, doživjeti, ali ja sam postala nostalgična. Željela sam opet biti blizu obitelji, prijatelja, tamo gdje mi je dom. Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željka Zubčića i predstojnika Klinike za psihijatriju prof.dr.sc. Ivana Požgaina dobila sam priliku ponovno raditi na Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek. Ovo je iskustvo koje svakoga može samo obogatiti, ali na koncu vidite da unatoč svim našim manama je naš sustav još uvijek puno dostupniji, profesionalniji i znatno smo više empatičan za potrebe bolesnik, zaključuje dr. Delalle.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Je ako se stanuje u vili, vozi porsche, ljetuje na hawaima tada ti od 5.000€ za ustedevinu jedva ostanu dvije Hr plaće …

New Report

Close