U Hrvatsku dosad ušlo više od 25.000 migranata, Austrija im počela braniti ulazak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2015. u 12:40
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju.

Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od dvije tisuće migranata, a samo u subotu iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s oko 1.500 migranata te vlak s oko tisuću osoba.

U to mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici skupine migranata i dalje pristižu iz brojnih smjerova preko polja i kukuruzišta.

S obzirom na najavljeno pogoršanje vremena, u Tovarniku traje gradnja velikog šatorskog naselja koje će moći prihvatiti oko 5000 izbjeglica. Kiša se u istočnoj Slavoniji očekuje poslijepodne.

Iz Vinkovaca je u nedjelju prijepodne krenuo novi vlak s 11 vagona koji će migrante prevesti do Botova.

Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku protekle noći. Uz 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Preko prijelaza Goričan u Međimurskoj županiji sinoć je prevezeno osam autobusa izbjeglica, a danas oko 13 sati očekuje se još jedan. Neslužbeno, riječ je o izbjeglicama koje su bile smještene u Zagrebu.

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi. Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Od nedjelje je zatvoren i granični prijelaz sa Slovenijom – Harmica.

Austrijska policija počela je odbijati neke migrante koji pokušavaju ući u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je u nedjelju štajerska policija, a prenosi njemačka agencija dpa.

Tijekom noći je ulazak zabranjen za 100 izbjeglica jer nisu imali odgovarajuće dokumente niti su tražili azil na graničnom prijelazu Šentilj/Spielfeld.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u subotu je kazala kako nema razumijevanja za izbjeglice koji ne traže azil na Balkanu nego umjesto toga pokušavaju doći do bogatijih zemalja. Temeljem propisa EU izbjeglice moraju podnijeti zahtjeve u prvoj zemlji EU u koju uđu.

U subotu se iz Slovenije u Austriju probilo oko 350 ljudi. Većina od oko 13.000 migranata koji su stigli tijekom vikenda u Austriju stigli su preko Mađarske.

Upitani zašto drugačije postupaju na granici sa Slovenijom nego s Mađarskom, Austrijanci su odgovorili da Mađarska odbija primiti izbjelice natrag.

U Nickelsdorfu, austrijskom gradu koji graniči s Mađarskom, regionalna policija je prebrojala 4700 pridošlih tijekom noći koje treba prevesti u prihvatne centre nakon više od 11.000 njih koji su stigli u subotu.

Po austrijskom Crvenom križu 2000 ih je ušlo u Njemačku izbjegavajući granične prijelaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close