U Hrvatskoj već postoji primjer uporabe bankarske PSD2 direktive

Autor: Bernard Ivezić , 19. ožujak 2018. u 22:00
Sudionici jučerašnje konferencije 'PSD2 - Dolazi li otvoreno bankarstvo (i) u Hrvatsku?'/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Govoreći o PSD2 viceguverner HNB-a Neven Barbaroša naveo da Instantor već pruža usluge za jednu domaću banku.

U Hrvatskoj već imamo primjer kako će izgledati budućnost bankarstva nakon što u rujnu 2019. godine započne obvezna liberalizacija platnog prometa. Tada ističu svi rokovi za primjenu Unijine PSD2 regulative.

Otkrio je to u ponedjeljak na konferenciji Hrvatske udruge banaka (HUB) i Hrvatske gospodarske komore "PSD2 – Dolazi li otvoreno bankarstvo (i) u Hrvatsku?" viceguverner HNB-a Neven Barbaroša. Opisujući da će od rujna iduće godine sve banke morati otvoriti svoje IT sustave prema fintech igračima i konkurenciji, a kako bi građani i tvrtke imali više izbora i raznovrsniju ponudu, naveo je da jedan od tih novih igrača već posluje u Hrvatskoj. "Instantor već pruža usluge za jednu domaću banku koja pruža usluge kreditiranja", naveo je Barbaroša.

Brzi krediti
Na internetu smo pronašli da je Instantor švedska tvrtka za procjenu kreditnog rizika građana, koja to radi online, odmah i bez papirologije. U Hrvatskoj Instantor surađuje s Ferratum bankom, a ona zahvaljujući tome građanima nudi kredit u roku od 15 minuta. Sve što građani trebaju je unutar Instantorovog sustava prijaviti se na svoje internetsko bankarstvo, a švedska tvrtka automatski provjerava njihova primanja i stvarnu kreditnu sposobnost. Sad takvu uslugu Instantor i drugi fintech igrači mogu ponuditi jedino ako se dogovore s bankama, ali od rujna iduće godine banke će takav pristup do podataka o svojim korisnicima morati nuditi automatski i neće ga smjeti blokirati.

 

Savić

Hoće li nam igrači izvana doći i uključiti se u platni promet ovdje?

Odluku o tome ima li neki fintech igrač pravo provjeravati i koristiti takve podatke, imat će isključivo korisnici, odnosno građani. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije HGK kaže da je pred bankama najveća promjena u idućih deset godina. Utjecat će, tvrdi, na smanjenje prihoda i povećanje troškova u kreditiranju te općenito konkurenciji u platnom prometu.  "U Irskoj, Njemačkoj, Poljskoj i drugim državama postoji niz primjera kako će to izgledati i pitanje je hoćemo li biti svjedoci da nam tvrtke od tamo dođu ovdje i uključe se u platni promet", kaže Savić.

Prostor suradnje
Gijs Boudewijn, predsjednik Odbora za platne sustave Europske bankovne federacije, kaže da je PSD2 stvoren jer su banke korisnike doživljavale kao svoje i nisu bile sklone dijeljenju podataka.

"Imidž banaka nije dobar kod EU regulatora, koji imaju dojam da su banke spore i nisu predvodnici inovacija", kaže Boudewijn. Dodaje da u EU postoji pet većih inicijativa za otvoreno bankarstvo te da su dvije najjače, a koje bi mogle i definirati buduće standarde za razmjenu podataka u platnom prometu berlinski NextGenPSD2 i britanski Open Banking.  Luka Tomašković, direktor Kanala isporuke Zagrebačke banke kaže da je za banke ovo prilika da više ulože u digitalizaciju. "U Hrvatskoj će biti suradnje banaka s fintechima, ali neće biti domaćih igrača koji će samostalno naći tržište za sebe", zaključuje on.

Komentirajte prvi

New Report

Close