‘Jastrebarsko je jedno od najboljih mjesta za investicije u Hrvatsku’

Autor: Saša Paparella , 31. svibanj 2014. u 12:24
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

‘Na nama je da postavljamo vrlo jasna pravila, okvire, uvodimo red, a u tom redu će veća količina korisnog otpada završiti u tokovima koji će kroz razne industrije gospodarenja otpadom otvarati nova radna mjesta’.

"Jastrebarsko je jedan  od razvijenijih gradova u zagrebačkoj županiji po stopi nezaposlenosti al i prema svim parametrima vezanim uz jednostavnu proceduru investiranja, dobru prometnu poziciju. Sve tu ukazuje da je to jedno od najboljih mjesta  za investicije u Hrvatsku, a što dokazuju brojne investicije koje se u ovom trenutku tu odvijaju. Dajemo punu podršku projektu Poslovni uzlet, jer se priča o zelenom gospodarstvu i zelenim radnim mjestima ne može ostvariti ako nemamo poduzetnika koji to mogu realizirati. U gospodarenju otpadom imamo potencijal udvostručiti broj radnih mjesta, a to ne možemo ako nećemo imati kvalitetne poduzetnike koji će znati tu priliku iskoristiti. Na nama je da postavljamo vrlo jasna pravila, okvire, uvodimo red, a u tom redu će veća količina korisnog otpada završiti u tokovima koji će kroz razne industrije gospodarenja otpadom otvarati nova radna mjesta", izjavio je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na cjelodnevnoj edukativno-zabavnoj manifestaciji "Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Zagrebačke županije" u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

"I energetska obnova kuća dio je naše strategije niskougljičnog razvoja, samo lani je 2.800 obiteljskih kuća obnovljeno uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša, ove godine još 3000 je obnovljeno kako bi smanjili potrošnju energenata, tzv. ugljični otisak", kazao je Zmajlović u Jastrebarskom.

Komentirajući jučer objavljene podatke o novom padu BDP-a, izjavio je kako je istina da se nalazimo u teškoj situaciji, no postoje i drugi parametri koji govore da se ti trendovi poboljšavaju.  "Sve što možemo učiniti su preduvjeti za rast, što i činimo, osiguravamo poticajne mjere, ciljano usmjeravamo novac na tzv. zeleno gospodarstvo. I ova manifestacija, Poslovni uzlet, usmjerena je u tom smjeru. Hrvatskoj nedostaje optimizma, nisu dovoljne parole i lijepe riječi, mi trebamo  konkretne mjere i investicije. U Hrvatskoj se odvijaju brojne investicije, evo samo u sektoru gospodarenja otpadom ove godine otvaramo dva nova projekta, ukupno vrijedna preko 100 milijuna eura", kazao je.

Bivši ministar financija Slavko Linić je najavio odlazak iz politike, je li to dobro? "Ne bih komentirao, svoje ću mišljenje izraziti na Glavnom odboru SDP-a", kazao je Zmajlović. Večernji list objavio je da je premijer Milanović znao za sporni kredit svog brata, iako je prije toga tvrdio da o tome ništa ne zna.  "Ne mogu zamisliti da premijer Milanović laže", odgovara Zmajlović.

Ministar Zmajlović prokomentirao je i neke druge događaje, primjerice da građani splitsko- dalmatinske županije najavljuju prosvjed pred odlagalištem otpada Karepovac. "Normalno je da ljudi negoduju jer se u Hrvatskoj po pitanju gospodarenja otpadom u zadnjih 10 ili 15 godina nije ništa učinilo. U toj županiji postoje zaposlenici koji ništa po tom pitanju u pet ili šest godina nisu napravili.Mi sada otvaramo stvari koje su stavljane pod tepih, otvoreno o tome razgovaramo i inzistiramo da se krene u sanaciju. Da bi planirali jedno odlagalište paralelno moramo izraditi centar za gospodarenje otpadom, odnosno male tvornice koje će ga obrađivati – ne možete zatvoriti odlagalište ako nemate rješenje za otpad koji svakodnevno nastaje. U planu je izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, u fazi je projektiranja, odobrena su sredstva EU. Više ništa ne stoji ispred realizacije tog projekta", odgovara.

Govoreći o sanaciji Obrovca, kaže: "To je još jedna od tužnih priča. U Obrovcu je potrošeno 150 milijuna kuna za sanaciju a da problem nije riješen, i to zbog nestručnosti, nedostatne dokumentacije, nerada stručnog nadzora- sve je to, kao i većina priča prethodne vlade, završilo pod istragama i optužnicama DORH-a. Ono što mi radimo je novi plan sanacije koji verificira stručno povjerenstvo. Uskoro ćemo vjerojatno dobiti pozitivno rješenje, pa lokacijsku i građevinsku dozvolu a krajem godine planiramo raspisati natječaj za radove , kako bi se napokon dovršila sanacija Obrovca. Tehnologiju će odrediti struka".

Komentirajte prvi

New Report

Close