U čitavoj zemlji pad cijena građevinskog zemljišta

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2017. u 22:01
Arhivska fotografija: Pixsell

Kupci uglavnom zainteresirani za jadranske destinacije te Zagreb.

Tražene cijene građevinskih zemljišta u Hrvatskoj su tijekom ožujka pale za 0,6 posto, pokazuje analiza oglasnika za nekretnine Crozilla.com. Najniže su cijene zabilježene na području Sisačko-moslavačke županije gdje je cijena četvornog metra iznosila 11 eura. Niske su cijene zabilježene i u Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji u kojima je prosječna tražena cijena kvadrata iznosila 16 eura.

Povoljno u Zagrebu

Na području Zagreba cijene su se spustile na 137 eura po metru kvadratnom, što je 2,1 posto manje no mjesec ranije. U okolici Zagreba, odnosno, na području županije Zagrebačke građevinska su zemljišta u prosjeku oglašavana po cijeni od 47 eura po metru kvadratnom. Najskuplji kvadrati tijekom ožujka su putem ovog oglasnika oglašavani na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je cijena iznosila 150 eura.

Splitsko-dalmatinska županija, u odnosu na veljaču, tijekom ožujka ne bilježi promjene u cijenama, te su one ostale 141 euro po metru kvadratnom. Na istarskom su području je prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka iznosile 70 eura, što je u prosjeku tek euro jeftinije no mjesec ranije.

Analiza pokazuje da su cijene tijekom ožujka zabilježile niže vrijednosti nego u istom mjesecu 2013. i 2015. Najveće razlike u navedenom su razdoblju zabilježene u Zagrebačkoj županiji gdje su cijene bile 16 posto niže no 2015., te 26,6 posto niže no 2013. godine.

Velike su razlike zabilježene i u Zagrebu, a cijene zemljišta su u prosjeku bile za 12,2 posto niže nego prije dvije godine, te za 17,5 posto u odnosu na ožujak 2013. godine. Splitsko-dalmatinska županija bilježi pad cijena od 9,6 posto u odnosu na 2013., te 5,4 posto u odnosu na ožujak 2015.

Jedna od rijetkih županija koja bilježi rast cijena u promatranom razdoblju je Zadarska županija gdje se u odnosu na ožujak 2013. cijene građevinskih zemljišta porasle za 10,1 posto, te za 0,8 posto u odnosu na 2015. godinu.

Popularna Istra

Analiza Crozille pokazuje kako se tijekom ožujka najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta na moru. Poreč i Zadar gradovi su u kojima su posjetitelji oglasnika za nekretnine najčešće potraživali zemljišta za prodaju. Zanimala su ih i zemljišta u Zagrebu, te Primoštenu, Dubrovniku i Puli.
Stranci su najčešće pretraživali građevinska zemljišta u Istri, a najviše ih je zanimalo područje Premanture. Interes su pokazali i za zemljištima u Zagrebu, te na Ugljanu, u Zadru i Dubrovniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close