U 2014. godini pet posto manje korisnika socijalne skrbi

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2015. u 11:27
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Tijekom 2014. godine različite oblike pomoći koristilo je ukupno 9.799 korisnika, što je 5 posto manje nego u godini prije

Tijekom 2014. godine različite oblike pomoći koristilo je ukupno 9.799 korisnika, što je 5 posto manje nego u godini prije. Među korisnicima, 10% je onih kojima je Grad zakonski dužan osigurati podmirenje troškova stanovanja i obrok u pučkoj kuhinji, a ostalih 90% korisnika ostvaruje prava koja predstavljaju viši standard zaštite građana, po kojoj je Rijeka specifična u Republici Hrvatskoj.

Grad Rijeka sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi osigurava određena prava socijalno ugroženim građanima. Radi se prije svega o građanima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu. Njima Grad omogućuje ostvarivanje prava na podmirenje troškova stanovanja (najamnina, komunalna naknada, električna energija, plin, centralno grijanje, voda i odvodnja i odvoz smeća) i pravo na besplatnu prehranu u pučkoj kuhinji. 

Pravo na podmirenje troškova stanovanja prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi podrazumijeva 50 postotno podmirenje troškova zaštićene najamnine za stan u vlasništvu pravne ili fizičke osobe i slobodno ugovorene najamnine za stan u vlasništvu pravne osobe, podmirenje troškova tzv. podstanarine u iznosu od 500 kn za jednočlana kućanstva do 750 kn mjesečno za kućanstva s više članova, podmirenje troškova električne energije u iznosu od 100 do 200 kn mjesečno ovisno o broju članova kućanstva, podmirenje troškova vode do 5m3 mjesečno po članu kućanstva i odvodnje otpadnih voda, troškova odvoza komunalnog otpada, troškova plina do 6m3 mjesečno po članu kućanstva i 50 posto iznosa računa centralnoga grijanja u sezoni grijanja.

Pravo na besplatnu prehranu u pučkoj kuhinji podrazumijeva osiguranje obroka sve dane u tjednu za članove kućanstva koji su potpuno nesposobni za rad (osoba starija od 65 godina života, dijete do navršene 15. godine života i osoba čija je nesposobnost za rad utvrđena prema posebnim propisima) sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Ovoj se kategoriji građana putem Socijalnog programa Grada Rijeke osiguravaju i druga socijalna prava, pa čak i neki oblici pomoći koji uopće nisu predviđeni ranije spomenutim Zakonom (naknada troškova organizirane prehrane za djecu polaznike OŠ i za dojenčad kojoj je prema medicinskoj indikaciji neophodno adaptirano mlijeko, boravka djece u jaslicama i vrtiću, javnoga gradskog prijevoza, određenih zdravstvenih i socijalnih usluga i jednokratnih potpora u posebnim životnim situacijama kao što su rođenje ili smrt člana kućanstva). 

Pojedina prethodno navedena prava ili oblici pomoći, kao i neka dodatna (novčana pomoć za umirovljenike) osiguravaju se i drugim kategorijama socijalno ugroženih građana Rijeke, kao što su kućanstva s prihodima nižim od onih koji su na gradskoj razini definirani kao minimalni za određeni broj članova kućanstva, određene kategorije stradalnika rata, teško bolesnih osoba, osoba s invaliditetom i darivatelja krvi, te primatelji dječjeg doplatka. 

Korisnici socijalne skrbi koju osigurava Grada Rijeke ostvarili su ukupno 17.183 prava (broj izdanih rješenja) na različite oblike pomoći. U prosjeku svaki je korisnik (kućanstvo ili  član kućanstva) ostvario gotovo dva (M=1,7) prava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close