Treći put odgođeno ročište o stečaju Uljanika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2019. u 12:37
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U ponedjeljak je održan sastanak ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka nakon kojega je istaknuto da bi Vlada ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne.

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj u utorak je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno i zakazano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.

S odgodom ročišta suglasio se privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković, kao i predstavnici radnika, Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i sindikati 3. maja.

Kako je rečeno, svim vjerovnicima 3. maja bit će ponuđeni sporazumi o isplati duga, kojim bi im se do 15. travnja isplatilo 15 posto duga, a ostatak do kraja godine. Taj sporazum do sada je potpisala trećina vjerovnika.

Sutkinja Liljana Ugrin kazala je da je jutros dobila podatke od Fine, po kojima je račun 3. maja na današnji dan blokiran radi duga od 91 milijun kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.

Navela je da je, prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, s obzirom na to da se u 3. maju radi o proizvodnji brodova, stečajni plan gotovo nemoguće napraviti. U 3. maju ne postoji financijska služba, nema ni projektnog biroa nego samo gola proizvodnja, no radi se nova sitematizacija koja predviđa vraćanje tih službi.

Prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj počeo je na Trgovačkom sudu u Rijeci u početku siječnja, a račun tog brodogradilišta sada je blokiran oko 200 dana. Ročište u sklopu postupka bilo je zakazano za 26. veljače, ali je odgođeno za 12. ožujka, do kada je trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće. Ne riješi li se pitanje isplate radničkih plaća, izgledan je stečaj. Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, 3. maj nije prezadužen i raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u sumi od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka.

U ponedjeljak je održan sastanak ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka nakon kojega je istaknuto da bi Vlada ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne.

"Samo su dva puta – ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanka.

Komentirajte prvi

New Report

Close