Traže novog partnera, ali Končara još ne treba otpisati

Autor: Marija Brnić , 24. prosinac 2018. u 06:33
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Do 18. siječnja otvorena vrata data rooma, poziva se sve zainteresirane za Uljanik.

Prvi radni dan nakon božićnih blagdana u upravnoj zgradi pulskog Uljanika otvorit će se vrata data rooma za nove potencijalne strateške investitore, nakon što je Nadzorni odbor opozvao odluku o izboru Kermas energije Danka Končara kao partnera za dokapitalizaciju i restrukturiranje Uljanika.   

Snimanja će se moći obavljati do 18. siječnja od 9 do 13 sati, a službene pozive za dubinska snimanja uprava kompanije upućuje četvorici ulagača koji su dosad iskazali najviše interesa – talijanskom Fincantieriju koji nastupa zajedno s DIV-om Tomislava Debeljaka, nizozemskim brodograditeljima Damen i Royal IHC, koji bi Uljanik razmatrali zajednički, te ukrajinskom Smart Holdingu i australskom brodovlasniku Glen Moroney, koji u prostoru Uljanika dovršava polarni kruzer.

Damen i Royal već su prije nekoliko mjeseci bili voljni razgovarati o Uljaniku, ali su nedugo nakon toga izvijestili Ministarstvo gospodarstva da odustaju jer je Damen preuzeo brodogradilište u Rumunjskoj.  Po svemu sudeći, očekuje se da Damen nije posve digao ruke i da će predložiti uvjete pod kojima bi ušao u Uljanik. No, pozvani će, kažu u Ministarstvu gospodarstva, biti i svi ostali ulagači koji imaju želju proučiti stanje i eventualno sudjelovati u sanaciji i restrukturiranju najveće hrvatske brodograđevne grupacije.

A otvorena vrata data rooma za sve zainteresirane, kažu naši sugovornici, znače i da dosadašnjeg partnera Danka Končara još uvijek ne treba potpuno eliminirati, odnosno on se još uvijek može pojaviti kao ponuđač za Uljanik, bilo samostalno ili u partnerstvu s nekim drugim. Dodatno mogućnost da se vrati "u igru" insajderi vide realnom u slučaju da Uprava Uljanika zaprimi ponude samo za 3. maj, a ne i za Uljanik.

Iz dosadašnjih informacija ozbiljniji interes ulagača iskazivan je uglavnom samo za 3. maj. Takav je slučaj i s jednim njemačkim brodogradilištem koje se s pismom namjere za riječko brodogradilište upravi Uljanika obratilo još proljetos, ali sve do sada nije bio kontaktiran. Proteklih dana spomenuo ga je ministar gospodarstva Darko Horvat, a idućih dana, kako doznajemo, i on dobiti priliku snimiti stanje stanja i eventualnu predaju ponude. 

Komentirajte prvi

New Report

Close