Tradicija, pozicija i kreativnost: Aduti Varaždina u kandidaturi za EPK

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2014. u 14:28
Foto: Thinkstock

Predstavljanje su u varaždinskoj palači Herzer organizirali Ministarstvo kulture i Grad Varaždin kako bi upoznali javnost s procesom kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Tradicija, pozicija i kreativnost najveći su aduti Varaždina u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, istaknuto je danas u Varaždinu na predstavljanju "Programa EU Kreativna Europa – potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture".

Predstavljanje su u varaždinskoj palači Herzer organizirali Ministarstvo kulture i Grad Varaždin kako bi upoznali javnost s procesom kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

"Varaždin je na prvi glas da će jedan hrvatski grad biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine odmah krenuo s istraživanjima i skupljanjem iskustava gradova koji su prošli proces kandidature i nosili taj naslov. Razgovarali smo sa stručnjacima koji su obavljali poslove oko kandidature, stavili na papir dobre i loše strane, educirali se o projektima", rekao je Raymond Rojnik, nositelj projekta kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture i ravnatelj Koncertnog ured Varaždin.

Istaknuo je da je u zadnjih deset godina taj projekt u Europi bio generator rasta grada, njegove kulture i gospodarstva te dodao da je najvažnije uključiti što više partnera iz šire zajednice te gradova i mjesta iz regije.

"Razgovarali smo s gradonačelnicima Čakovca, Koprivnice i Krapine koji su prepoznali mogućnost uzleta u kulturi, gospodarstvu i obrazovanju kroz projekt Europske prijestolnice kulture", kazao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić.

Anera Stopfer iz Službe za međunarodne kulturne odnose Ministarstva kulture naglasila je da je velika prednost u činjenici da šestogodišnja priprema projekta Europske prijestolnice kulture nosi dugoročan efekt za lokalnu zajednicu.

Dodala je da ne može prejudicirati odluku o izboru hrvatskog grada koji će biti Europska prijestolnica kulture, ali da Varaždin ima ozbiljno kulturološko zaleđe, sa stanovnicima koji već imaju veliku svijest o konzumaciji kulture i da je to veliki potencijal.

Komentirajte prvi

New Report

Close