Todorićevu Belju potpore prepolovljene, no i dalje prvi sa 53,7 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 19. lipanj 2014. u 22:00
Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor/Robert Anić/PIXSELL

Drugi je Novi Agrar u vlasništvu Marka Pipunića sa 19,8 mil. kuna, slijedi Vupik sa 17,1 milijun te Moralićevo Kutjevo sa 11,3 milijuna.

Belje Ivice Todorića sa 53,7 milijuna kuna i dalje drži vrh liste među svim poljoprivrednim gospodarstvima po visini potpora dobivenih za 2013. godinu, no istodobno svjedoči da su u pravu farmeri kad ističu da su lani u odnosu na godinu prije dobili znatno manji iznos potpora od očekivanih.

Naime, Belje je u 2012. dobilo 72 milijuna kuna potpore iz državnog proračuna. Todorić je za prošlu godinu, prema podacima koje je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, za četiri svoja najveća poljoprivredna gospodarstva, uz Belje to su Agrolaguna, Vupik i PIK Vinkovci, kroz potpore ukupno dobio 80,5 milijuna kuna.  Listu deset najvećih korisnika nastavlja Novi Agrar u vlasništvu Marka Pipunića sa 19,8 milijuna kuna, slijedi Vupik sa 17,1 milijun te Kutjevo u vlasništvu Envera Moralića sa 11,3 milijuna kuna.

Poljoprivredni kombinat Orahovica, čiji je vlasnik Stipo Matić, nastavlja listu sa 9,2 milijuna kuna. Slijedi tvrtka Osatina iz Semeljaca sa 9,1 milijun kuna, koja je izrasla iz zadruge, a danas uz mlijeko i povrće uspješno proizvodi i energiju spaljujući biootpad. Sedmi je PIK Valpovo u suvlasništvu Matića i Pipunića s iznosom potpora u visini 8,2 milijuna kuna. Tri posljednje pozicije među deset najvećih drže bjelovarsko Stočarstvo Raič sa 8,4 milijuna, Đuro Gavrilović sa 6,9 te tvrtka Krnjak iz Donjeg Miholjca sa 5,6 milijuna kuna.

U potporama namijenjenim za investicije na vrhu liste je poduzetnik Ernest Tolj, vlasnik tvrtke Eurocable, koji je za svoje pelješke vinograde Saint Hills lani dobio 4,9 milijuna kuna. Također za vinogradarstvo, lani je 3,3 milijuna kuna investicijske potpore iz proračuna dobila manje poznata tvrtka Marinje Zemlje s Visa, u vlasništvu Dražena Mišure.U ekološkoj poljoprivredi pak najveću potporu u iznosu od 1,2 milijuna kuna dobila je tvrtka Krndija iz mjesta Punitovci, sa 1,1 milijun kuna sustiže je međimurska Sušara i trgovina Siladi. 

28 gospodarstava

Slavonci milijunaši 

Osječko-baranjska, među svim županijama, čvrsto drži primat po broju poljoprivrednih gospodarstava koja su lani dobila potporu veću od milijun kuna: ima ih ukupno 28. Potpore je prošle godine dobilo 95.149 poljoprivrednih gospodarstava. Najmanja potpora je iznosila 7,66 kuna, a najveća  potpora lani je isplaćena Belju.

Komentirajte prvi

New Report

Close