Todorić počeo preslagivati odnos sa svojim bankama

Autor: Božica Babić, Valentina Wiesner Mijić/VL , 09. svibanj 2014. u 13:57
Ivica Todorić, pogled prema istoku/Robert Anić/PIXSELL

Konzumovoj bazi klijenata i korisnika programa lojalnosti MultiPlus Card stiže ponuda za kredit Sberbanke. Konzum se odavno financira i izvan RH, nougovaranjem kredita sa Sberbankom pokazao je da poslovne odnose repozicionira i na novim tržištima.

Konzum se odavno financira i izvan Hrvatske, no nedavnim je ugovaranjem kredita sa Sberbankom, ruskom maticom i europskom podružnicom, pokazao da svoje poslovne odnose repozicionira i na novim tržištima. Produbljivanje odnosa s ruskom bankom ovih je dana dobilo novu dimenziju, kad su na adrese iz Konzumove baze podataka počele stizati ponude za "cash back" kredit Sberbanke uz Konzumov poklon bon od 200 kuna.

Ono što iznenađuje je činjenica da su ponude stigle i klijentima čiji je jedini "odnos" s Konzumom korištenje kartice programa lojalnosti MultiPlus Card koji trgovački lanac ima, ponajprije sa Zagrebačkom bankom, ali i drugim partnerima: Allianzom, Atlas Airtoursom i T-Mobileom. Korištenje baza podataka klijenata za slanje poslovnih ponuda nije neuobičajeno na tržištu, no u ovom slučaju posrijedi je proizvod konkurentske banke. Ipak, nijedan od aktera ne nalazi u ovim zamršenim odnosima ništa sporno.U cilju da svojim potrošačima pružimo dodatni servis i informaciju o pogodnostima koje pružaju naši poslovni partneri, pa tako i Sberbanka, kupcima je prezentirana mogućnost potrošačkog kreditiranja kod tog poslovnog partnera. Zbog suradnje sa Sberbankom nije narušena poslovna suradnja sa Zagrebačkom bankom i ostalim bankama – poručuju iz Agrokorova ureda za odnose s javnošću.

 

600milijuna

eura kredita Sberbank je dao Agrokoru

Premda iz Zagrebačke banke na naš upit nisu poslali službeni odgovor, s obzirom da na ponudi kredita nigdje nije naveden logo MultiPlus Carda, u neslužbenoj komunikaciji ne čini se da partnera drže nelojalnim. U Sberbanci pak ističu da je posebna ponuda "cash back" kredita zajednički projekt Konzuma i Sberbanke kojim je Konzumovim kupcima ponuđeno povoljnije financiranje opće namjene.  U tom smislu ne postoji sukob interesa, budući da ponuda kredita ni na koji način ne utječe na program lojalnosti MultiPlusCard – kažu u Sberbanci. Popis banaka s kojima Agrokor posluje na domaćem tržištu je podugačak: kredite su mu, osim Zabe, odobravali i PBZ, RBA, OTP, Erste, Splitska banka, Hypo, ali i niz malih bančica. No, s obzirom da su Agrokor i Sberbank najavili i zajedničku "cobranding" karticu, očigledno je da im je poslovni odnos sve tješnji.

Tim više što vrlo malo hrvatskih banaka, ali i njihovih matica, ima dovoljno pokrića u jamstvenom kapitalu za goleme kredite koji trebaju Agrokoru, dok ruskoj matici, koja je i plasirala čak 500 od ukupno 600 milijuna eura kredita, to nije nikakav problem.Agrokor godinama 'koketira' s ruskim tržištem', još i prije nego je 2009. izgubio utakmicu za preuzimanje trgovačkog lanca lenta iz Sankt Petersburga. Na mnogoljudno rusko tržište uspješno izvozi voće i povrće, posebice neretvanske mandarine. Međutim, s obzirom na potencijal golemog tržišta radi se, kako je lani u jednoj prigodi izjavila i potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić o "smiješnim količinama."

Rusija je Agrokoru bila zanimljiva i radi industrije sladoleda te poljoprivrede, no do sada ni u tim sektorima nije realiziran nijedan projekt. U veljači 2013.  Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor  Ruske Federacije za šest hrvatskih tvrtki, a među njima bili su Belje i PIK Vrbovec, dala je  dozvole za izvoz mesnog i mliječnog asortimana na rusko tržište. Međutim, ni u tim segmentima nisu zabilježeni neki zapaženiji rezultati. Mogući izvoz nije realiziran ne radi toga što su Belje i PIK u međuvremenu izgubili interes za izvoz niti su se Rusi predomislili već su hrvatski poduzetnici postali kolateralna žrtva u recipročnim potezima Moskve i Bruxellesa. Europska komisija svojedobno je radi zaraznih bolesti na stoci u pojedinim ruskim regijama zabranila uvoz mesa i prerađevina na zajedničko tržište Unije, a Moskva je sada uzvratila udarac svim članicama EU iako se istovjetna zaraza pojavila samo na nekoliko farmi u dvije baltičke članice Unije.    

Korištenje podataka

Upitna uporaba baza MultiPlus Carda

Iako Konzumovi partneri iz MultiPlus Card nisu voljni komentirati činjenicu da je njihova zajednička baza podataka iskorištena i za projekt sa Sberbankom detalji iz Pravila programa i zaštite podataka koji se odnose na MultiPlus Card otvaraju dvojbe o kršenju pravila. Citiramo: "Vaše podatke možemo razmijeniti samo sa tvrtkama koje sudjeluju u MultiPlusCard programu nagrađivanja korisnika," stoji u pravilima o zaštiti podataka dobivenih od klijenata-korisnika kartice. Njihove osobne podatke, navodi se, koristit će za "dostavu nagradnih kupona na kućnu adresu, informacija vezanih uz posebne ponude ili korištenje kartice te radi razumijevanja kupovnih navika."

Komentari (7)
Pogledajte sve

Toda odavno obavlja posao za drugoga. Takav je deal, oni ga drže a on polako sve predaje što ionako nije njegovo niti je zaradio Bankama i Co. Na kraju će održati kao Ivo konferenciju za tisak i reći: “Hvala Vam na suradnji” i otići s otpremninom u svoj dvorac dugoročno zaštićen od moćnika a Banke ili tko već osvanuti kao novi Vlasnik. No najbitnije da ulagači shvate da u Todexu nema kruha za malog investitora. Proučite malo što znači Lease-sell-lease Ugovor. Toda to već odavno radi, tj. to se kod Todexa odavno radi.

Ako bi ja mogao dobro misliti gospodin Todorić nema svoje banke nego samo svoje dugove kod banaka.Sada on više ne može podnositi takve kamatne stope koje mu pojedine firme od perja tjeraju u minus sa dobiti. Ako stalno ima mišljenje širenja u regiju onda ne bi mislio da je primoravan odabrati rusku banku koja za početak ima primamljivajuće kamatne stope, ali kada bude neko vrijeme proteklo oni će to podignuti i nikada on neće moći naštamparisati toliko bonova koliko će morati davati nagrade svojim kupcima da se jave kod te banke da i njima posude novaca za kamate da mogu kupovati sve kod gospodina Todorića

ide to prema očekivanom cilju da ga banke u određenom trenutku progutaju kao malu ribicu.

kad mu drugi više ne daju kredite – dobri su i Rusi!!![emo_smijeh]

New Report

Close