TLM Slovencima po cijeni od 73,3 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 07. studeni 2017. u 13:51
Impol-TLM, jedini razlučni vjerovnik, čini se i najpovoljniji ponuđač/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Po novom Stečajnom zakonu za kunu se prodavala imovina tvornice procijenjena na 750 mil. kn.

Još prije tjedan dana završila je četvrta elektronička dražba, točnije 31. listopada 2017. u 23:59:59, sukladno Pozivu na sudjelovanje koji je dostupan na Fininim internetskim stranicama, no tko je najpovoljniji ponuđač ostaje nepoznanica: naime, trenutno službenih informacija nema.

Sustav u kojem se već više od godinu dana po novom Stečajnom zakonu prodavala imovina TLM Aluminiuma opterećena razlučnim pravima – posrijedi je imovina procijenjene vrijednosti u iznosu od 750 milijuna kuna, a u četvrtkom krugu početna cijena iznosila je jednu kunu, pokazuje se da nije brz, a niti transparentan kako to očekuju vjerovnici i investitori. Trgovački sud u Zadru još nije dobio izvješće od Fine, a Fina ga s jučerašnjim danom još nije bila proslijedila, pa je situacija čini se sve napetija jer se rezultat inače objavljuje u nekoliko dana.

Pored toga i strogo formalno gledano po novom Stečajnom zakonu pravila su "tvrda", pa se i ovaj postupak mora završiti u roku od godinu i pol. No, nema sankcija za nepoštivanje, a i dvojbeno je kako je to moguće provesti kada prodaja preko sustava e-dražbe dugo traje, što je sporno i za stečajnog upravitelja Branka Morića. Kako nam je Morić potvrdio, rok se još može stići jer u konkretnom slučaju računa se od izvještajnog ročišta koje je održano 28. srpnja.  To znači da stečaj mora biti završen do 28. siječnja 2018.

Pritom je Morić optimist jer očekuje da će Trgovački sud u Zadru, gdje je ovaj stečaj otvoren 15. prosinca 2015., tijekom ovog tjedna donijeti rješenje o dosudi i predaji imovine u posjed najpovoljnijem ponuđaču – po njemu logično je da je to Impol-TLM, što će ubrzati daljnji tijek prema završnom ročištu i završnom namirenju vjerovnika koje on očekuje u siječnju.  Za četvrti krug dražbovanja za sada se pouzdano može reći da je riječ o nadmetanju više zainteresiranih ponuđača, potvrdio nam je to i upravitelj, što znači da su ih minimalna bila dva.

Također, ova je imovina u cijelosti pod hipotekom prodana minimalno po zadnjoj ponudi koju je predao Impol-TLM u iznosu od 73,310,000,01 kn. Posrijedi je tvrtka koja je osnovana radi spašavanja šibenskog aluminijaša, inače u vlasništvu slovenske aluminijske grupacije Impol s milijardom eura godišnjeg prihoda, koja prednjači s dosadašnjim ulaganjima u TLM Aluminium i kroz najam u sklopu stečaja šibenske tvrtke.  Revitalizirala je proizvodnju koja je praktički bila ugašena, do sada zaposlila oko 400 radnika te će ovu godinu TLM završiti s proizvodnjom oko 70.000 tona, dok je za idući godinu plan – 100.000 tona.

Također, ona je nositelj svih razlučnih prava u iznosu od 340 milijuna kuna, što nam potvrđuje i direktor Impol-TLM-a Jurica Tončić. U takvim odnosima snaga zapravo se ne očekuje da bi netko drugi otkupio navedenu imovinu; naime, kupovnina ionako pripada Impol TLM-u kao danas jedinom razlučnom vjerovniku, a drugi je razlog vezan uz tvrtku Impol ulaganja, jer se u njoj nalazi cjelokupna infrastruktura – struja voda, plin, koja je neophodna za proizvodnju TLM Aluminiuma u stečaju.  Koliko sam uspio saznati, Fina svoje izvješće jučer nije proslijedila zadarskom sudu, izjavio je Tončić koji smatra da je po pitanje dana.

Ono što slijedi odredit će daljnji tijek stečaja, naime, Fina šalje na Trgovački sud u Zadru svoje izvješće o provedenoj dražbi, nakon čega će sud objaviti podatke tako će se nakon toga moći znati tko je dao najpovoljniju ponudu. "Od pokretanja predstečajne nagodbe do očekivanog završetka stečaja, dakle od veljače 2015. do siječnja 2018. imali smo jedan Stečajni zakon, zatim novi Stečajni zakon s odgodom primjene, zatim izmjenu tog novog Stečajnog zakona od 2. studenog". Nadam se da razumijete u kakvoj pravnoj nesigurnosti s obzirom na primjenu stečajnih zakona je ovaj stečajni postupak vođen", komentira naš sugovornik blizak Impol-TLM-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close