Tko treba, a tko ne treba predati poreznu prijavu

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2016. u 08:44
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Što se tiče utvrđivanja porezne obveze primjenjuju se ista pravila kao i za 2014., a izmjene se odnose isključivo na način podnošenja godišnje porezne prijave.

Porezna uprava ovih je dana objavila upute i objašnjenja o načinu podnošenja godišnje porezne prijave na dohodak za prošlu godinu. Glavna je novost uvođenje posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza čijom primjenom većina građana ne mora više podnositi porezne prijave

Većina građana od ove godine više ne treba podnositi poreznu prijavu, a obračun porezne obveze obavljat će se automatski u Poreznoj upravi na temelju prikupljanih podataka.

Što se tiče utvrđivanja porezne obveze primjenjuju se ista pravila kao i za 2014., a izmjene se odnose isključivo na način podnošenja godišnje porezne prijave.

Tko više ne treba podnijeti poreznu prijavu?

Prema novim pravilima, prijavu više ne trebaju ispunjavati i samostalno podnositi sljedeće kategorije građana:

1. zaposleni koji su primali plaću od više poslodavaca istodobno

2. građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu platili porez tijekom godine

3. umirovljenici s inozemnom mirovinom za koju su dužni platiti porez u Hrvatskoj, a nisu to učinili tijekom godine

4. porezni obveznici koji su imali pravo dobrovoljno podnijeti poreznu prijavu radi povrata poreza,pod uvjetom da Porezna uprava raspolaže svim podacima potrebnim za utvrđenje iznosa ukupnog godišnjeg dohotka te iznosa poreznih olakšica na temelju kojih mogu ostvariti pravo na umanjenje poreznih obveza.

Za prve tri navedene skupine Porezna uprava u tzv. posebnom postupku temeljem prikupljenih podataka izvršit će godišnji obračun i do 30. lipnja te dostaviti rješenje s utvrđenim porezom za uplatu ili za povrat poreza, piše tportal.

Isto će učiniti i za porezne obveznike koji su imali pravo dobrovoljno podnijeti poreznu prijavu. Međutim, u takvim slučajevima porezno rješenje dostavljat će se samo onima koji ostvare pravo na povrat poreza.

Građani koji su obuhvaćeni posebnim postupkom povrat preplaćenog poreza mogu očekivati u prvoj polovici kolovoza, najavljuju iz Porezne uprave.

Tko i dalje podnosi poreznu prijavu?

Poreznu prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika:

1. građani koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), osim onih koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu

2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada

3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku odnosno porezni obveznici koji su u 2015. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu

4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Treba naglasiti da su građani iz prve tri kategorije dužni podnijeti prijavu dok oni iz četvrte kategorije mogu dobrovoljno podnijeti prijavu kako bi ostvarili povrat poreza.

Detaljne informacije o načinu podnošenja porezne prijave pogledajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro pitanje. Odgovora nema pa nema…….

Raspolae li porezna uprava podacima o porezu na dividendu?

New Report

Close