Tko ne poboljša uvjete radnicima, neće opstati na tržištu

Autor: Marija Crnjak , 09. rujan 2019. u 12:12
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Anketa Koordinacije pokazala je da 80 posto ispitanika smatra da je bolja opcija selidba u inozemstvo, no 90 posto promijenilo bi to mišljenje kad bi im se primanja povećala za 20 posto.

Čak 95 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da se smanjenjem poreza može povećati njihova plaća, a više od polovice ispitanika smatra da dobit ugostiteljskih objekata u najvećoj mjeri odlazi državi. Pokazali su to rezultati interne dobrovoljne ankete koju je provela Koordinacija ugostitelja Hrvatske u razdoblju od 24. lipnja do 29. srpnja ove godine, a s ciljem ispitivanja stavova radnika u ugostiteljstvu o ugostiteljskoj djelatnosti, položaju radnika i perspektivi za daljnja poboljšanja i napredak. 

Interna dobrovoljna anketa obuhvatila je ukupno 1740 ispitanika zaposlenih u sektoru ugostiteljstva. Prikupljeni podaci, između ostalog, pokazali su i da 69 posto ispitanika smatra da Hrvatska ima jedan od najviših PDV-a u ugostiteljstvu u odnosu na sve ostale zemlje članice Europske unije. Polovica ispitanika, točnije 53 posto smatra da smatra da dobit koju ostvari ugostiteljski objekt primarno i u najvećem postotku uzima država i jedinice lokalne samouprave, dok 37 posto ispitanika misli da novac najvećim dijelom ide vlasniku ugostiteljskog obrta.

„Cilj naše interne ankete bio je uspostaviti direktan kontakt s radnicima te pružiti i njima priliku da iznesu svoje stavove o ugostiteljskoj djelatnosti. Kao što smo i najavljivali, smanjenje poreza preusmjerit ćemo u povećanje plaća radnicima. Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelirat će na sve svoje članove da poboljšaju uvijete svojim zaposlenicima. Situacija je takva da oni ugostitelji koji to neće učiniti, jednostavno neće opstati na tržištu.“, izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Anketa je pokazala da 80 posto ispitanika smatra da je bolja opcija selidba u inozemstvo, no 90 posto promijenilo bi to mišljenje kad bi im se primanja povećala za 20 posto.  

„Naša interna anketa pokazala je da postoji prostor za napredak i da možemo motivirati radnike u ugostiteljstvu kako bi ostali u Hrvatskoj. Ugostitelji su svjesni da bez kvalitetnih, zadovoljnih i motiviranih radnika ne mogu opstati. Oni čine važan dio razvoja turizma u Hrvatskoj i smatramo da je ključno omogućiti i da se njihov glas čuje.“, zaključio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close