Tiskara Zrinski je pred stečajem

Dug tvrtke je oko 13 milijuna kuna/V. Ž. Rogulja/PIXSELL Dug tvrtke je oko 13 milijuna kuna/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

U Čakovcu tiskali i hrvatske dinare.

Trgovački sud u Varaždinu imenovao je 9. siječnja Lidiju Lesar za privremenu stečajnu upraviteljicu čakovečke tvrtke Zrinski.

Sud je tiskari osnovanoj još 1946. kao dužniku zabranio raspolaganje imovinom, a ovlaštenje za raspolaganje prelazi na privremenu stečajnu upraviteljicu koja će voditi poslovanje sve do odluke o otvaranja stečajnog postupka.

Ispitat će i mogu li se imovinom dužnika namiriti troškovi postupka, te sastaviti izvješće o stanju imovine i obveza najkasnije do održavanja ročišta na kojem će se razmotriti pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka.

Rasprava je 24. siječnja. Sud je odluku donio na prijedlog podnositelja Mirjane Tkalec i tridesetak drugih radnika koje zastupa pravnica Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, za pokretanje stečajnog postupka.

Kako tvrtka nema osobu koja bi je zastupala, zahtjev za stečaj pokrenula je preko Sindikata skupina radnika nakon održanog radničkog vijeća. Na dan 5. prosinca 2018. Zrinski je imao neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 61 dana.

Radnici su u zahtjevu naveli da kasni isplata plaća koje nisu dobili od 1. rujna 2018. Minimalne plaće isplatila im je Agencija za osiguranje radničkih tražbina. 

Zrinski je tvrtka u kojoj su se tiskali prvi hrvatski dinari, poštanske marke i brojne publikacije, ostala je na manje od stotinjak radnika. Ukupni su dugovi navodno oko 13 milijuna kuna.

Radnici su upozorili na prodaju strojeva nužnih za nastavak poslovanja, a boje se i za sudbinu nekretnina koje su i najvrjednija imovina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve