Thorium A+ i Hydrokinetic turbine odlaze u Varšavu po milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2016. u 13:40
Foto: Thinkstock

‘Iznimno sam ponosan na naše startupove koji su predstavili odlične ideje kako učinkovito koristi energiju i uspješno unaprijediti postojeće proizvode na energetskom tržištu.’

Desetak hrvatskih timova s inovativnim idejama na području energetike natjecalo se u petak, 8. srpnja, na polufinalu KICkoff natjecanja u Zagrebu. Svoje mjesto u finalu osigurali su Kristijan Horvat (Hydrokinetic turbine) i Marko Rasic (Thorium A+) koji u rujnu odlaze u Varšavu boriti se za nagradu od 10.000 eura, profesionalno mentorstvo i priliku sudjelovanja u KIC InnoEnergy Highway akceleratorskom programu uz financijsku potporu u iznosu do 150.000 eura.

Hydrokinetic turbine je turbina prikladna za ugradnju u (plitki) riječni tok umjerene brzine toka. Na primjer, hidrokinetička turbina bi se mogla instalirati pod riječne mostove ili kao autonomno rješenje za izolirane lokacije s potrošnjom i potražnjom energije s minimalnim utjecajem na okoliš i izgledom. Turbina se smješta i sidri u riječni tok te je kablom povezana s potrošačima ili električnom mrežom. Turbina pretvara kinetičku u električnu energiju. Thorium A+ je inovativno cloud rješenje koje automatizira svakodnevne poslovne procese u energetskom pregledu i BIM industriji. Procjenitelj energije ili inženjer izravno unosi podatke u platformu u polje korištenjem mobilne tehnologije. Zahvaljujući automatizaciji cijelog procesa iz unesenih podataka se automatski generiraju sve tablice i grafovi i smještaju u odgovarajuća poglavlja izvješća čime se uštedi 50-70 % vremena rada po projektu. Klijenti su vlasnici kuća i zgrada koji po zakonu moraju imati energetski certifikat svoje zgrade ili osobe koje su procesu izgradnje nove ili rekonstrukciji postojeće zgrade.

'Iznimno sam ponosan na naše startupove koji su predstavili odlične ideje kako učinkovito koristi energiju i uspješno unaprijediti postojeće proizvode na energetskom tržištu. Zahvaljujući g. Marijanoviću, predstavniku KIC InnoEnergy za Hrvatsku, HAMAG-BICRO se uključio u ovaj projekt kako bismo osigurali potporu našim poduzetnicima za nastup na međunarodnom tržištu.' – izjavio je Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

Nimalo lagan zadatak imao je žiri u sastavu Ákos Dervalics, Damir Sabol, Ivica Meštrović, Predrag Vranić te Leopold Botteri koji su kod natjecatelja tražili ideje koje bi na energetskom tržištu mogle promijeniti svijet.

Više od 100 projektnih prijedloga, 12 europskih država i 6 polufinalnih natjecanja prijavilo se na KICkoff Natjecanje kojem je cilj promicati poduzetništvo među mladima te pružiti potporu najboljim projektima koji mogu ubrzati održivi razvoj europskog energetskog tržišta. KICkoff natjecanje provodi KIC InnoEnergy, europska tvrtka posvećena promicanju inovacija, poduzetništva i obrazovanja na području održive energetike, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Razvojnom agencijom Zagreb – TPZ d.o.o, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Step Ri znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT) i Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE) čije je snage udružio INVENTO Capital Partners.

Komentirajte prvi

New Report

Close