Teško su poslovali desetljećima, a sada im je država zadala novi udarac

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2019. u 08:56
Arhivska fotografija: Goran Stanzl / Pixsell

U međuvremenu će im stizati rješenja sa znatno većim zakupima.

Kao da starim zanatima nije dovoljno teško opstati, novi udarac zadala im je država. Krojači, krznari, postolari, urari koji su u državnom poslovnom prostoru, najam će plaćati tri, pet ili čak deset puta više nego do sada. Za mnoge bi to moglo značiti zatvaranje radionice, a riječ je o obiteljskim poslovima koji su tu već desetljećima.

I dok gradovi i općine najam u svojim prostorima naplaćuju po djelatnostima, čime se olakšava starim zanatima, država to radi po novom zakonu koji zanima samo lokacija, piše Dnevnik.hr.

Nejednaki kriteriji su protuustavni, ističu iz Obrtničke komore, zbog čega su bili na sastanaku s ministrom državne imovine Goranom Marićem, koji im je rekao da sastave popis tradicionalnih djelatnosti.

"Na temelju popisa bi oni onda razmotrili mogućnost primjerene zakupnine za takve djelatnosti. Ja se nadam da će se to dogoditi. Mi smo to poslali sredinom svibnja i nadamo se da ćemo uskoro biti pozvani", rekao je Goran Čanković iz Hrvatske obrtničke komore.

Ali, u međuvremenu će im stizati rješenja sa znatno većim zakupima. I dok rastu cijene najma, u centru Zagreba poslovni prostori zjape prazni. Takve prazne prostore Ministarstvo državne imovine daje u zakup i kako bi se poticale obrtničke djelatnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još jedan od bezbroj razloga za otič iz ove vukojebine

New Report

Close