Talijani će noćnom smjenom probuditi sisačku željezaru

Autor: Marija Brnić , 19. listopad 2012. u 10:09
Proizvodnja će u Sisku početi jednom, noćnom smjenom, i to zbog nižih troškova proizvodnje, tumače u ABS-u/PXL

Ozbiljnija ulaganja, procijenjena od 30 do 70 milijuna eura, krenut će, bude li sve išlo po planu, do iduće jeseni.

Talijanski vlasnik sisačke željezare tvrtka ABS vrlo oprezno započinje prve aktivnosti na skorom ponovnom pokretanju proizvodnje u sisačkim pogonima, a oživljavanje, kako otkrivaju za Poslovni dnevnik, namjeravaju provesti u tri koraka.

U studenome započinje tzv. nulti krug, aktivnosti koje Uprava ABS-a smatra najvažnijim. "U nultom krugu ćemo pokrenuti proizvodnju radi upoznavanja proizvodnih i tehnoloških mogućnosti postojećih pogona te upoznavanja i približavanja dviju poslovnih kultura, hrvatske i talijanske, a ujedno će nulti korak dati ABS-u vremena da upozna i poslovno okruženje u Hrvatskoj", ističe Marco Clemente, predsjednik Uprave ABS Sisak. Proizvodnja će početi jednom, noćnom smjenom, a kako Clemente pojašnjava, ne zbog održavanja sustava u zimskim uvjetima, kako se to tumači u Sisku, nego samo zbog troškova proizvodnje. "Mi smo tvrtka koja mora precizno planirati troškove ako želimo imati uspjeha u budućnosti", kaže Clemente.

Ne ulazeći u detalje što će sve obuhvatiti nulti krug, Clemente najavljuje kako u proljeće slijedi prvi korak – investicije u novu opremu u čeličani, kojom će se ostvariti proizvodnja visokokvalitetnih poluproizvoda, bloomova, od specijalnih čelika, a krajem jeseni iduće godine krenuo bi i drugi krug – instaliranje ostale nove opreme. U željezari je od devetstotinjak radnika, koliko ih je bilo prije CMC-ova povlačenja, zaposleno oko 100 radnika, od čega je njih 50-ak iz proizvodnje. Koliko točno će se radnika vratiti, Talijani ne otkrivaju, no da je posao izgledan za tek manji broj nekadašnjih zaposlenika jasno je već iz toga što je u krugu željezare nakon odlaska CMC-a ostao samo obnovljeni pogon čeličane. CMC je sukladno dogovoru s ABS-om prodao opremu i strojeve valjaonice šavnih i bešavnih cijevi te hladnu preradu, a njihova demontaža je pri kraju.

ABS je uz čeličanu preuzeo tek prazne hale i infrastrukturu, u čemu se Siščani nadaju da će biti osnova za daljnja ulaganja ABS-a. "U ovom trenutku mi smo zainteresirani samo za proizvodnju specijalnih čelika visoke kvalitete", ističu u ABS-u ne otkrivajući koja vrijednost proizvodnje se planira i za koja tržišta će se proizvoditi bloomovi u sisačkoj čeličani. Clement tek naglašava kako će investicije planirane u koraku jedan i dva ovisiti o tome hoće li ABS Sisak dobiti sve potrebne dozvole, odnosno ovisit će o podršci lokalnih i državnih struktura. Daljnje poteze, naravno, odredit će i situacija na tržištu, koja nije jednostavna. O tome će na kraju ovisiti i razina ulaganja, koja su okvirno najavljivana od 30 do 70 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close