Svi moraju ugraditi razdjelnike do kraja godine, kazne su do 50.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 19. kolovoz 2016. u 14:47
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Riječ je o zgradama s manje od 70 stanova, budući da je onim većim rok istekao krajem 2015.

Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP podsjeća stanare zgrada koje se griju iz toplane da za ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije imaju vremena samo još do kraja ove godine, sukladno Zakonu o tržištu toplinskom energijom, budući da na odredbu koja to regulira nije stavljen moratorij, kako je ministar Tomislav Panenić javno obećao, priopćio je u petak ROZP.

Riječ je o zgradama s manje od 70 stanova, budući da je onim većim rok istekao krajem 2015.

"Umjesto da država ulaže novac u studije o koristima razdjelnika za ekonomičnije toplinarstvo, treba prići izradi ozbiljnih studija o prednostima korištenja geotermalnih i drugih obnovljivih izvora energije, te osigurati projekte za EU fondove", poručuje predsjednik  ROZP-a Željko Tomašić uoči nove sezone grijanja.

Računi za grijanje mogli bi se prepoloviti korištenjem obnovljivih izvora energije, pa i smanjiti do 80 posto, tvrdi ROZP. Početne investicije su veće i osiromašeni potrošači si to ne mogu priuštiti, ali tu su lokalne samouprave i upravitelji zgradama koji mogu preko EU projekata osigurati potrebna sredstva, ako brinu za potrošače, ističe Tomašić, koji tvrdi da razdjelnici ne umanjuju, nego samo razdjeljuju račune drugačije.

Manje račune, objašnjava, imaju potrošači koji zatvore ventile na radijatorima kad odu na posao i otvore kad se vrate, no propuštaju uočiti da im stan nije hladan, budući da ga preko zidova griju susjedni, kojima su računi veći.

Tomašić tvrdi i da je osnivanje Povjerenstva za razdjelnike bila samo farsa na štetu potrošača, a u korist trgovaca.

"Od prvog sastanka bilo je jasno da je cijela priča samo još jedna u nizu manipulacija hrvatskim potrošačima. Vlasnici tvrtki za ugradnju razdjelnika pokazuju potrošačima studiju Instituta Hrvoje Požar, rađenu ove godine po nalogu ministra gospodarstva, po kojoj razdjelnici štede od 25 do 35 posto energije po zgradi, a razdjelnici ne štede toplinsku energiju već su uštede rezultat smrzavanja i neprovjetravanja stanova", ističe i dodaje kako to međutim nije ušteda jer se plaća zdravljem. 

ROZP podsjeća da je ugradnja tih mjerača obvezna za sve zemlje članice EU po Direktivi o energetskoj učinkovitosti, rokovi fiksni, a kazna za nepoštivanje obveze od deset do 50.000 kuna.

Komentari (9)
Pogledajte sve

To je legalizirana pljačka i iznuda, ništa drugo. Bez obzira da li se na kraju ostvaruju uštede ili ne, a praksa u nas je pokazala da uglavnom nema ni uštede.


Ovo s razdjelnicima je isti k. kao kao s otpadom. Nešto što bi se vani bez velike buke i normalno uvelo, potpuno primjereno svojoj svrsi, ovdje jednostavno ne može i sve postaje velika smijurija jer se ni s najobičnijim stvarima ne mogu nositi (razdjelnici, otpad i slične lapalije oko kojih oni prave državničke afere i samo prave budale od sebe). Sve traje godinama, ponavlja se stalno isto, baljezga se i to nonstop (i to po medijima). Razdjelnike uvedite po uzoru na bolje europske zemlje, raspitajte se i napravite to. Ne trebaju vam studije i slična sr…a. Ista stvar s otpadom, preslikaj model jedne bolje zemlje u Europi (dakle ne model Španjolske, Francuske, Italije, Portugala itd.). Ali za sve to treba uložiti novac koji ste već dobili od ljudi, a ne ići dodatno naplaćivati. Što rade ove tvrtke s novcem kojeg dobivaju od kupaca? S dobiti? Prikladno pitanje za ove naše ćorave revizijske kuće. Naravno da su radzjelnici potrebni i da je se to moglo još prije ulaska u EU napraviti (bez uputa). Da su to na vrijeme učinili, danas ne bi bio toliki kaos. Naravno da je bitno, da svako kućanstvo samo plaća koliko i troši, ako je kolektivno (izračun preko ključa), onda je to opet potrebno, samo na drugačiji način. Ali gospoda ne bi radila i trošila oprezno i odgovorno na bitne stvari, ona bi naplaćivala i punila džepove a da ne radi ništa.

Razdjelnici su pokušaj da vuk bude sit i koza cijela. To, dakako, ne ide. Radi čega bi vlasnik stana, u kome ne boravi, morao financirati tuđe grijanje ? Država je trebala sufinancirati kalorimetre koji prikazuju pravo stanje protoka energije. A to što rubni stanovi troše više, a unutarnji manje, to je problem vlasnika stana. Ako mu ne paše, neka ga proda. Usput, živim u kući i tko me što pita ? Grijem se na plin i inverter klimom – nisam sklon (bar zasad) upucavati gomilu love na toplinsku izolaciju. Ta priča je još jedna od zabluda koju nam serviraju.


Nešto što bi se vani bez velike buke i normalno uvelo, potpuno primjereno svojoj svrsi,

Mozes li navesti koja je to svrha ako ljudi placaju vise sada nego prije?
Tko ima interes (zaradu!!) od toga?
Daj me pls prosvijetli da nesto naucim

MOST-ov ministar Tomislav Panenić javno je obećao ?

Pitajte MOST-ovog psihijatra Petrova kada će proglasiti moratorij na dokazanu prjevaru i pljačku Hrvatskih građana ?

New Report

Close