Svega 40-ak članova dosad odabralo mirovinski fond

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2014. u 16:42
Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Nove kategorije mirovinskih fondova počet će s radom 21. kolovoza, a članovi obveznih mirovinskih društava mogu se za neki od njih opredijeliti do 7. kolovoza.

Svega 40-ak članova obveznih mirovinskih društava dosad se odazvalo na poziv Regosa i odabralo neku od nove tri kategorije mirovinskih fondova, koji se s obzirom na konzervativnost ulaganja dijele na A, B i C fondove, rečeno je na današnjem okruglom stolu Akademije Zagrebačke burze.

Nove kategorije mirovinskih fondova počet će s radom 21. kolovoza, a članovi obveznih mirovinskih društava mogu se za neki od njih opredijeliti do 7. kolovoza.

Ako se ne opredijele, ukupno 1,68 milijuna članova postat će automatizmom članovi kategorije fonda B, koji je po ulaganjima istovjetan dosadašnjim obveznim mirovinskim fondovima.

Fond A najliberalniji je po ulaganjima jer će značajan dio kapitala moći ulagati u dionice, pa je pogodniji za mlađe osiguranike budući da dugoročno osigurava veće prinose. Fond C predstavlja najkonzervativniju kategoriju po ulaganjima, jer nije dozvoljeno ulaganje u dionice i zato je namijenjen osobama koje imaju do pet godina do mirovine.

Prema Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, Regos će osigurati prijenos računa u kategoriju fondova C svima kojima je do ispunjenja uvjeta za stjecanje uvjeta za starosnu mirovinu ostalo manje od pet godina.

U Regosu ne očekuju gužve na šalterima u poslovnicama Fine, s obzirom da 92 posto članova raspoređuju sami fondovi, u skladu sa zakonskim ograničenjima članstva u pojedinim kategorijama fondova. To znači da se za neku kategoriju fondova može orpedijeliti svega osam posto članova mirovinskih društava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dajte meni neukom ovo objasnite:
“U Regosu ne očekuju gužve na šalterima u poslovnicama Fine, s obzirom da 92 posto članova raspoređuju sami fondovi, u skladu sa zakonskim ograničenjima članstva u pojedinim kategorijama fondova. To znači da se za neku kategoriju fondova može orpedijeliti svega osam posto članova mirovinskih društava.”

koliko sam shvatio postoje 3 kategorije, ako se za svaku može opredijeliti 8% članova to je 3×8=24% članova. što je s ostalih 76% članova?

New Report

Close