Švedski Tele2 se žalio EU zbog Vladinog povećanja radio frekvencijskih naknada

Autor: Bernard Ivezić , 16. srpanj 2014. u 22:00
Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska/Petar Glebov/PIXSELL

Šveđani se ne mire s posebnim porezom za telekom operatere, koji je uveden 1. svibnja.

Švedski Tele2 nije se pomirio sa trostrukim povećanjem naknada za radiofrekvencije koje je hrvatska Vlada iznenada uvela od 1. svibnja te tvrdi da se oko toga spori.

U financijskom izvješću za prvo polugodište, koje je objavljeno u srijedu, vlasnik trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj navodi da su regulatorni uvjeti postali dosta nepredvidljiviji."Vjerujemo da su nove naknade za frekvencije protivne EU regulativi i osporavamo to", napisao je švedski Tele2 u najnovijem financijskom izvješću.O tome kakav spor vodi švedski Tele2 nema detaljnijih informacija. No, iz Tele2 su potvrdili da se operater potužio institucijama EU."Središnjica Tele2 AB, kao i Tele2 Hrvatska, izložili su svoje viđenje novonastale regulatorne situacije koja je nastala uvođenjem utrostručene naknade za radijske frekvencije u Republici Hrvatskoj nadležnim tijelima pri Europskoj Uniji", poručili su iz Tele2.

I dok iz Vipneta nemaju komentara, iz HT-a poručuju da i oni smatraju da povećanje naknada za radiofrekvencije nije u skladu s propisima EU. "No, poštujemo sve svoje zakonske obveze pa tako i onu o povećanju naknade korištenja radiofrekvencijskog spektra", kažu u HT-u.Tele2 je dosad bio najžešći kritičar ovog Vladinog regulatornog poskupljenja koji operaterima izbija ukupno 350 milijuna kuna prihoda godišnje. Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska to je opisala kao porez koji to zapravo nije s obzirom da ima učinak poreza a najviše pogađa Tele2 koji još uvijek ne posluje pozitivno. Švedski Tele2 ipak je prilično zadovoljan načinom na koji se njegova hrvatska operacija prilagodila tržišnim uvjetima. Treći mobilni operater je u prošlom tromjesečju povečao broj korisnika za 45 tisuća, a ukupno u polugodištu za 51 tisuću. Sad ih ima 844 tisuće.

Holmberg tvrdi da im je cilj milijun korisnika i da su na dobrom putu da to ostvare što je bitno i zbog profitabilnosti.Prema podacima švedske matice, prihod Tele2 Hrvatska  u prvom polugodištu ostao je na razini istog razdoblja prošle godine, 516,9 milijuna kuna. Ipak, kako navodi hrvatski Tele2 ukupan prihod u drugom tromjesečju smanjen je za 6 posto dok je prihod iz segmenta mobilnih usluga, odnosno novac koji zarađuju izravno od tarifa, veći za 1,1 posto.U Tele2 pojašnjavaju da prihod od usluga pruženih krajnjim korisnicima raste zbog rasta ukupne baze korisnika. "Međutim rast prihoda od krajnjih korisnika nije mogao u potpunosti pokriti pad prihoda od međupovezivanja koji su pali uslijed pada cijena završavanja poziva u mobilnu mrežu  i pada prihoda od romainga koji su pali uslijed pada cijena prema regulaciji EU", zaključuju u Tele2.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Samo ludi kockari ulažu u Hrvatsku.

Zašto nema investicija u Hrvatsko gospodarstvo ?
Zbog čega je za čak 60 % manje investicija u Hrvatsku u odnosu na prošlu godinu ?

Zato što samo bedaki ulažu u Hrvatsku i to samo oni koji nisu shvatili da ova SDP+HNS Kukuriku Vlada stalno laže da više neće dizati poreze a svakodnevno ih diže , neke čak i retroaktivno – bez obzira kako se ti porezi zvali.

Razoružali su Hrvatsku
NIsu glasali za samostalnu Hrvatsku u Saboru
U Saboru su tražili da se uz Lijepu našu izvodi i Hej Slaveni
Štitili su optužene za ubojstva Hrvata po svijetu od izručenja…

Zar od njih očekujete smanjenje poreza i povećanje investiranja u Hrvatsko gospodarstvo ?

New Report

Close