Šveđani ulažu 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Delegacija je tijekom srijede održala niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih kompanija i vlasti.

Švedska Saab grupacija namjerava u Hrvatskoj izgraditi softverski centar i znanstveni park u koje će kroz deset godina uložiti 50 milijuna eura, rekao je novinarima predsjednik odbora Marcus Wallenberg koji je došao u posjet Hrvatskoj u društvu zamjenika ministra poduzetništva i inovacija Niklasa Johanssena i zamjenice predsjednika znanstvenog parka Lindholmen Marije Hedlund, piše Lider.

Delegacija je tijekom srijede održala niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih kompanija i vlasti. Centar će u svakom slučaju biti izgrađen i za njega se traži lokacija, a dugoročno bi bilo dobro ako bi se oko tog centra razvio i znanstveni park.

Glavni razlog za izgradnju centra u Hrvatskoj leži u manjku računalnih inženjera u Švedskoj i želji da se taj problem djelomično riješi izgradnjom centra ovdje, pri čemu bi ključnu ulogu trebao igrati i Ericsson Nikola Tesla zahvaljujući čijim pozitivnim iskustvima je Hrvatska i odabrana. Drugi razlog je uspješna postojeća suradnja hrvatskih sveučilišta sa švedskima, primjerice na području robotike. Iako još nije jasno čime bi se konkretno bavio centar, procjenjuje se da bi u njemu radilo nekoliko stotina ljudi koje bi se uglavnom popunilo hrvatskim zaposlenicima.

Što se znanstvenog parka tiče, postoji velik interes za primjenom švedskog koncepta koji povezuje vladu, industriju i znanstvenu zajednicu (u Švedskoj trenutno postoji 31 znanstveni park) u Hrvatskoj, a prvi korak bit će izrada predstudije i razgovor sa svim dionicima ovog opsežnog procesa.

"Moramo shvatiti da nas konkurencija stalno pogađa i da se moramo mijenjati i reinovirati kako bi radili nove stvari. Da bi to mogli moramo surađivati s drugima jer je Švedska mala zemlja i ne možemo misliti da će sve dobre ideje doći iz Švedske," rekao je Johansson, obrazlažući švedski interes za suradnju s Hrvatskom.

Komentari (5)
 • Sinkopa
  Sinkopa 12:04 18.3.2018.

  mikro


  Split je najbolji izbor –Zemljište KSST-a je uz aerodrom …….. može i IKEA ( još nisu našli lokaciju ).
  PA SVE TO UZ PLAŽU …..di to ima

  I do IKEE jos otvorit NASA centar podruznica Kastila i to je to.

 • mikro
  mikro 11:32 18.3.2018.

  Split je najbolji izbor –Zemljište KSST-a je uz aerodrom …….. može i IKEA ( još nisu našli lokaciju ).
  PA SVE TO UZ PLAŽU …..di to ima

 • bugs
  bugs 9:48 18.3.2018.

  Da, mogu u Rijeci, imaju aerodrom na krku, i dolaze usput na Lošinj, Opatiju.. Istru preko zime na odmor i sunce :)

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve