Suradnja u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2014. u 10:41
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sporazumi o suradnji u projektu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. potpisani su između grada Rijeke, grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

Sporazumi o suradnji u projektu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. potpisani su jučer između grada Rijeke, grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

Kako je naveo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Rijeka se kandidira za dobivanje ove titule 2020. godine, kada na red za imenovanje prijestolnicama kulture dolaze jedan hrvatski i jedan irski grad. To je veliki izazov za nas i vrlo ozbiljno se pripremamo, rekao je Obersnel.

Današnja formalna uspostava suradnje jasna je poruka da projekt nadilazi administrativne granice Rijeke te je prirodno da se uključi i Primorsko-goranska županija, Sveučilište te susjedni grad Opatija, naveo je.

Interes grada je da se u projekt Europske prijestolnice kulture uključi što više građana, udruga i institucija, kazao je. Obersnel je ustvrdio da Rijeka može biti dobar kandidat zbog povijesnog i kulturnog nasljeđa i različitih europskih utjecaja kroz povijest te otvorenosti, multikulturalnosti i višejezičnosti grada.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je sudjelovanje županije u ovom projektu razumljivo zbog toga što je Rijeka središte županije izuzetno bogate kulturnim nasljeđem. Ovdje su rođeni hrvatska pismenost, zakonodavstvo, industrija i turizam, kazao je Komadina. Uz to, Primrosko-goranska županija je osnivač nekoliko važnih kulturnih ustanova koje djeluju u Rijeci, rekao je.

Sveučilište podržava kandidaturu svjesno da je Rijeka mjesto gdje se mogu provesti najsofisticiraniji procesi, istaknuo je rektor Sveučilišta Pero Lučin. Vrijednost grada je i njegova specifična pozicija kombinacije Mediterana i Srednje Europe, dodao je. Rektor je kazao da će Sveučilište iskorisiti sve svoje mogućnosti u ovoj kandidaturi navevši da je kultura prepoznata kao bitan dio djelovanja Sveučilišta te je ušla kao sastavnica nove strategije razvoja.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da je sporazum nastavak suradnje dvaju gradova na nekoliko prethodnih zajedničkih projekata. Opatija će pomoći kontaktom sa svim svojim zbratimljenim gradovima u Europi te će se u sklopu kandidature iskoristiti i skoro obilježavanje 170. godišnjice turizma u Opatiji, rekao je.

Ministarstvo kulture RH raspisat će natječaj za hrvatske gradove, kandidate za Europsku prijestolnicu kulture u svibnju ove godine, a odluka o dodjeli titule donijet će se 2016. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close