Sud prekinuo Hidroelektrin predstečaj zbog 4 upravna spora

Autor: Suzana Varošanec , 15. prosinac 2015. u 22:00
Navodno odgoda neće značajnije utjecati na ugovore kojima se nadaju u Hidroelektri/Ivo Čagalj/PIXSELL

Četvero vjerovnika pokrenulo upravni spor protiv rješenja Ministarstva financija kojim su njihove žalbe odbijene.

Predstečajni epilog za Hidroelektru Niskogradnju u vidu sklapanja nagodbe kojom bi se bitno olakšalo  poslovanje odgađa se najnovijom odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu.

Njome se prekida postupak povodom prijedloga tvrtke za sklapanje predstečajne nagodbe, a donesena je u ponedjeljak 14. prosinca. Prekid bi trajao do "pravomoćnog okončanja upravnih sporova koji se vode pred Upravnim sudom u Zagrebu", a uz obrazloženje da je već zauzet stav sudske prakse o navedenom utjecaju upravnog spora na sklapanje predstečajne nagodbe na trgovačkim sudovima. Hidroelektra ima pravo žalbe, no hoće li se žaliti trenutno nije poznato.

 

313milijuna

kuna utvrđenih tražbina vjerovnika koji su podržali plan

Zanimljivo je što je do odluke doveo uvid na web stranice Fine, i to najprije u izvršno rješenje od 25. ožujka kojim je utvrđeno da su za plan glasovali vjerovnici čije tražbine čine potrebnu zakonsku većinu (76,6%). Zatim u to da se više od deset vjerovnika neuspješno žalilo Ministarstvu financija, i na kraju da ih je četvero pokrenulo upravni spor protiv rješenja Ministarstva kojim su žalbe odbijene. Ono što je stoga presudilo, pokazuje se, tužbe su tvrtki Mobiliti iz Zagreba i Gramiko iz Sesveta, te dva obrtnika.

I to iz razloga što sud smatra da sklapanje nagodbe ovisi o tome kako će biti riješeno tzv. prethodno pitanje koje konkretno glasi: je li postupak pred Finom zakonito proveden što se, pak, rješava u navedenim upravnim sporovima. Te će odluke Upravnog suda, navode, odlučiti o valjanosti izvršnog rješenje Fine, a ono je temelj za odlučivanje o tome hoće li Trgovački sud odobriti predstečajnu nagodbu jer to "ovisi o opstanku plana financijskog restrukturiranja".

S obzirom da su vjerovnici izglasali plan s 313 milijuna kuna vrijednih tražbina, pitanje je ipak koliko potražuju navedeni vjerovnici, no u odluci toga nema. Još prije prekida sudac Mislav Kolakušić odbio je prijedlog za sklapanje nagodbe zbog čega se Hidroelektra žalila. U međuvremenu sazvano ročište za 23. prosinca ipak je 7. prosinca odgođeno, tvrtka je izvijestila preko Zagrebačke burze, no navodno odgoda neće značajnije utjecati na ugovore kojima se nadaju. Gubi se vrijeme i tempo, ali ključno je strpljenje, zaključak je izvora bliskog kompaniji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ima li kraja ovoj trakavici… Firme koje su milione oprale preko hidre sad je jos i tuze….

New Report

Close