Sud odgodio stečaj 3. maja: Plenković ne prihvaća plan restrukturiranja

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2019. u 11:26
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u četvrtak u 11 sati održano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj.

Ukupni dug 3. maja, zbog kojega je blokiran račun tog brodogradilišta, na današnji dan je 92,4 milijuna kuna, od čega je dug za plaće radnika 18,6 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci, na kojemu je ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka te zakazano za 17. travnja.

Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj.

"Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom, da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja.

Kako je navela, obveze za plaće su 18,6 milijuna kuna, nešto manje nego ranije, jer je je dijelu radnika isplaćena razlika plaća za listopad. Država potražuje 10,8 milijuna kuna, HEP 8,4 milijuna kuna, a ostali dobavljači 54,7 milijuna kuna.

U sudnici je iznijeto više prijedloga, za kraće i dulje odgađanje ročišta. Privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković rekao je da se protivi otvaranju stečaja na današnjem ročištu i predložio da se ročište odgodi za dva tjedna, dok državna tijela ne utvrde mogućnost restrukturiranja hrvatske brodogradnje.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je da je protiv stečaja, i zamolio još vremena za osiguranje likvidnosti, kazavši da je 3. maj dio rješenja koje se traži. Rekao je i to da su u tijeku razgovori s mjerodavnim institucijama i da očekuje povratne informacije.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić, koji je na ročištu bio kao predstavnik 3. maja, tj. kao član Nadzornog odbora 3. maja u kojemu predstavlja radnike, izjavio je nakon ročišta da sada ima dovoljno vremena te je Vladi uputio poziv da danas ili sutra ili u ponedjeljak na hitnoj sjednici donese konačnu odluku što će biti s 3. majem.

"Dovoljno je vremena da sve sagledaju i donesu odluku. Mi radnici 3. maja, kao žrtve u svemu ovome, zahtijevamo da se donese razumna odluka za 3. maj, da opstane. Kao sindikalac, molim Vladu da donese pravednu odluku za 3. maj", rekao je.

Na pitanje je li Vlada danas htjela izbjeći odgovornost i na sebe preuzeti odluku o stečaju, Šoljić je rekao da se odluka mogla samo odgoditi, no da se mora donijeti. "Žalosno je da radnici još dva tjedna moraju dolaziti na posao, trošiti svoj i novac supružnika da bi dolazili na posao. Molim Vladu da danas, sutra ili u ponedjeljak donese odluku", kazao je Šoljić.

Na pitanje o navodima u nekim medijima da je i on jedan od osumnjičenika u istrazi u aferi Uljanik, Šoljić je rekao da je nazvao USKOK, u kojemu je bio na raznim razgovorima kao svjedok, te da je to demantirano. Dodao je da je riječ o dezinformaciji, da nije osumnjičenik.

Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac istaknuo je da nisu zadovoljni s prolongiranjem odluke Vlade, da smatra da je to ravno izdaji, da sve što je Vlada radila nije interesu trećemajaca ni građana Hrvatske. "Smatram da su sve informacije imali odavno ili su trebali imati, a sve što sada rade trebalo je davno napraviti, proučiti i donijeti odluke. Ovo je sramota za nas, jer se osjećamo kao građani drugog reda, zahvaljujući hrvatskoj Vladi", rekao je Bučanac.

Predsjednik Uprave Maksimilijan Percan uhićen je i osumnjičen je s još 11 osoba u aferi Uljanik, pa danas nije mogao doći na ročište.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. U međuvremenu je, pak, iznos blokade rastao pa su podatci od 12. ožujka govorili o dugu od 91 milijuna kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.

Ročište o tome hoće li 3.maj u stečaj do sada je već nekoliko puta odgađano. Najprije je bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, a tada za 28. ožujka. I zadnji je put ročište u prethodnom postupku odgođeno s objašnjenjem da će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje.

Premijer Andrej Plenković danas je kazao da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna. 

U međuvremenu na markovu trgu, Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade u četvrtak. 

Plenković je podsjetio da su prošli tjedna javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. 

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a u minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je. 

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade. 

Inače, nešto prije početka sjednice Vlade na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. 

"Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Premijer spominje nekakva “dodatna rješenja” kao da investitori u najmanju ruku čekaju ispred njegove kancelarije da daju nove ponude za Uljanik. Jedino moguće dodatno rješenje u ovom slučaju je poslati policiju da privede štrajkaški odbor i tako hitno omogući kooperantima pristup u brodogradilište kako bi što prije dovršili Scenic Eclipse kruzer i kako bi se jaružar konačno mogao otegliti i dovršiti u Trstu, kako je brodovlasnik i tražio. Sve drugo znači nove tužbe i nove odštete koje će na kraju opet morati platiti porezni obveznici jer Uprava i štrajkaški odbor nemaju prebijene pare, a brodovlasnici sigurno neće još dugo trpiti anarhiju koja trenutno vlada u Uljaniku. Brodove su već platili, a nekakva rulja im onemogućuje pristup istima – takvo uzurpiranje privatnog vlasništva na ovim prostorima nije viđeno od 1945.

Najvolatilnija dionica za dnevnu dobit ( zaradu )

ja ne vidim nigdje problem. neka platimo jamstva pošto smo za njih garantirali. poslije toga neka bilo tko preuzme naš udio za 1 kn i neka garatiraju svojom imovinom (vlasnici, sdp, ids ma svi hoštapleri koji se kunu u brodogradnju) za daljnje poslovanje hrvacke brodogradnje. ja ne vidim gdje je tu problem? onaj tko preuzme priču mora minimalno 10 godina garatirati za poslovanje jer je u suprotnom država prva da se naplati iz eventualne imovine. ( da poreznim obveznicima vrate bar dio otetog). ma i 5 godina. Znači sva zarada i blagostanje vlasnicima i dioničarima ali u slučaju katarze (koja se sigurno neće desiti jer je to hrvacka brodogradanja i mi najbolje gradimo i prodajemo brodove) država se prva naplaćuje od bilo čega.

New Report

Close