Studirao u Zagrebu, sada radi u JP Morganu, Hrvatima poručuje: Ne sanjajte njemačke plaće

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2013. u 11:09
Marko Kolanović investiciski je bankar rodom iz Hrvatske koji radi u J.P.Morganu. Photo: Tino Juric/PIXSELL

‘Ne treba imati iluzija da je u SAD-u stanje puno bolje. To je život odricanja i asketizma’.

"Svaki posao koji ćete započeti bit će težak. Kad sam se kao mladi analitičar zaposlio u New Yorku, dolazio sam na posao u šest ujutro, a odlazio u devet navečer. Očekivalo se da radim i nedjeljom i za neke američke praznike iako je taj dan bio slobodan i tržište nije radilo. Šef bi mi rekao, ali tržište je otvoreno u Kanadi. Trinaestosatni radni dan u svijetu financija uobičajena je pojava", ispričao je nekadašnji student zagrebačkog PMF-a, doktor fizike Marko Kolanović svojim mladim kolegama u punoj dvorani PMF-a, piše Večernji list.

Kolanović je danas upravni direktor jednog od odjela u J. P. Morganu, vodećoj investicijskoj banci u svijetu, sa sjedištem u New Yorku. Potkraj prošle godine izabrali su ga za najboljeg analitičara Amerike u kategoriji ekonomske strategije dionica i derivate, a studentska udruga e-student mjesecima je dogovarala njegovo predavanje, zbog kojega je Kolanović svratio na dva dana do Zagreba s jedne od konferencija koje su mu postale svakodnevica.

"Često čitam kako u Hrvatskoj govore da je znanost podcijenjena i da znanstvenici loše žive. Ne treba imati iluzija da je u SAD-u stanje puno bolje. Asistent na fakultetu zarađuje manje nego blagajnica u nekom supermarketu. Tek kad postignu profesorsku poziciju znanstvenici imaju bolja primanja, ali nigdje profesori ne žive u izobilju. To je život odricanja i asketizma", rekao je Kolanović, dodavši:  "Hrvatska možda ekonomski nije dovoljno spremna za Europsku uniju jer je teško imati isti tečaj s Njemačkom, koja je daleko ispred nas što se tiče tehnologije i produktivnosti. Bojim se da je tečajna politika i prilagodba na euro donijela dosta štete. Kod nas ima dosta iluzija da ćemo ulaskom u EU dobiti i njemačke plaće, ali to nije tako jer ni Cipar ni Grčka nemaju njemačke plaće, a u EU su. Za domaće će se proizvođače i proizvodnju pojaviti dodatni rizici i procesi kojima će se morati prilagoditi. Upravo zbog naše nepripremljenosti nisam toliko entuzijastičan glede ulaska u Europsku uniju". 

Komentari (18)
Pogledajte sve

Tko je ugasio Poslovni Dnevnik ?

https://www.youtube.com/watch?v=-m0kMkHnpwQ

@frankie
Zato smo mi osudjeni na ove nase crvenoguze i crnoguze babune.

Susjeda ( radi u Ruđeru ) doktorirala fiziku u Engleskoj ( platili Englezi ) na prestižnom faksu kod jednog od TRI NAJVEĆA ŽIVUĆA FIZIČARA i sva sretna ko “prasica” vratila se i pokazala diplomu “šefu” akademiku Paaru!! Išto je ćula???
” Ovo vam neće bogzna što pomoći u Hrvatskoj”!!!!
PAMETNOM PREVIŠE!!!!


… Znam 3-4 koja su uspjela vani!! ZAŠTO NE DOĐU VODITI HRVATSKU – to je pravo pitanje!

Prvo sto je vodjenje hrvatske rezervirano za ekipu sa posebnim potrebama koja u biti ne zna vodit ni jednu obicnu trafiku i ciji je moral jako upitan. Ovakvi neovisni pojednici imaju jako visoke moralne vrijednosti i visoko postavljene kriterije. Njih nitko u nas ne bi mogao pratit i bili bi vrlo brzo proglaseni b-udalama i parkirani u stranu. Zato smo mi osudjeni na ove nase crvenoguze i crnoguze babune.

Sporan je dio o baillout-ima, klađenju na dionice i istovremenom političkom utjecaju koji određuje poželjan ishod( oćemo spasiti Grčku ili Cipara..sve ovisi o tome tko drži obveznice), sporna je sekuritizacija,općenito sporno je što je financijski sektor toliko nadrastao realni sektor…ovoliku financijalizaciju ekonomije treba brutalno dokinuti….i poslati u ropotarnicu povijesti..potpuno ukinuti frakcionalno bankarstvo,virtualna , državne garancije se moraju opravdati…
A ako žele da ostane ovako onda moraju opravdati tolike zaštite koje im društvo pruža…to je jedna verzija

Najgori su ovi boom i bust ciklusi koje izazivaju….

No siguran sam da kod nas nije nitko u kolu velikih koji određuju pravila igre…no ne bi smjeli niti biti ovisni o istima…
Od našeg financijskog sektor(koji više nije naš) bi očekivao potporu realnom sektoru,odnosno da zarađuju na realnoj ekonomiji…i da se bavi aktivnostima koje si nabrojao ali u našu korist…
POslati ću jedan link(nemam ga sada tu) o iznosima sanacija banaka u Hrvatskoj…i to link rasprave u Saboru(referiranje Damira Kuštraka)
Čime naši konkretni primjeri zaslužuju toliko maženje?

Poanta današnjeg svijeta , odnosno ekonomije je da sve vrvi od intervencionizma
(regulatornih, fiskalnih) ali se intervencionizam usmjerava prema političkim vezama….evo i ovi golfer će primiti poprilične fiskalne injekcije ali i neke neisplative projekte koji se zbog njih guraju

New Report

Close