Studenti će preko nas moći legalno prodavati svoje proizvode u svijetu

Autor: Borivoje Dokler , 29. studeni 2015. u 10:24
Vladimira Pavlović i Josipa Vurnek, jedne od osnivačica Zadruge/Igor Kralj/PIXSELL

Zadruga aktivno radi na razvijanju zadružnog branda, kao nečega što će možda biti presedan za pokretanje drugih studentskih kooperativa.

Fabric8 co-op je prva zadruga studenata u Hrvatskoj osnovana po uzoru na kooperative iz Francuske, Japana i Kanade. Zadrugu su osnovali studenti zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF), uz podršku dekanice Sandre Bischof i ostalih profesora s fakulteta.

Glavni cilj osnivanja zadruge je omogućiti studentima i bivšim studentima TTF-a legalnu prodaju njihovih proizvoda na hrvatskom i europskom tržištu. Ova prva zadruga studenata danas je gospodarski subjekt registriran na Trgovačkom sudu sa zaštićenim autorskim pravima, a kao projekt su ga na natječaj Poslovnog dnevnika 'Hrvatska pamet Hrvatskoj' prijavile studentice Josipa Vurnek i Vladimira Pavlović, jedne od osam osnivača Fabric8. A kako su uopće došli na ideju osnivanja zadruge i i koji im je bio povod, otkrila nam je apsolventica modnog dizajna Josipa Vurnek. "Cijela priča započela je u vlaku kada smo putovali na kratkoročnu razmjenu studenata na Ceepus Design week 2014., na Fakultetu za strojništvo u Mariboru. 

 

8studenata

entuzijasta pripremalo je sve potrebno za osnivanje i rad zadruge Fabric8

Uzele stvar u svoje ruke
Pričali smo o tome tko što radi, kako prodaje, kako se snalazimo sa studentskim poslovima itd… Zaključili smo da bi bismo mogli nešto sami organizirati i pokrenuti, umjesto da pasivno sjedimo doma i čekamo da izađe neki natječaj. Dosta nam je bilo studiranja i paralelnog rada kao obični trgovci u trgovinama u velikim modnim lancima s odjećom. Tako smo kolegica Vladimira Pavlović i ja krenule aktivno u izradu projektnog prijedloga", kaže Josipa Vurnek i nadodaje kako su istraživajući studentske modele kooperativa u svijetu, malo po malo, okupili ekipu s kojom su krenule u procesa osnivanja. Ekipa se u početku sastojala od osam entuzijasta koji su zajedno detaljno prolazili zakon o zadrugama, pisali pravila i pripremali sve ostalo potrebno za osnivanje i rad zadruge.

"U početku smo većinom imali brainstorming sastanke, gdje su sve ideje bile dozvoljene. Odredili smo i ime zadruge koje je kombinacija riječi 'fabric' (lat. tkanina) koja asocira na industrijsku proizvodnju i tekstilne materijale i brojke osam koja označuje broj inicijatora ideje", kaže Vladimira Pavlović te nadodaje da Zadruga aktivno radi na razvijanju zadružnog branda, kao nečega što će možda biti presedan za pokretanje drugih studentskih kooperativa u Hrvatskoj, kao novo/starog oblika poduzetništva za studentsku populaciju. "Fabric8 je start-up platforma, mogli bismo reći poduzetničko 'vježbalište', oblik samozapošljavanja. Zahvaljujući njoj studenti mogu za vrijeme studiranja dobiti određene informacije o brandiranju i marketingu, te tako praktički preko nje stasati i sami otvoriti svoju tvrtku ili obrt" kažu Josipa Vurnek i Vladimira Pavlović ističući kako nedostaje spona, svojevrsni inkubator između školovanja i početka rada anonimnih pojedinaca do njihove samostalne poduzetničke aktivnosti.

"A cilj Zadruge studenata i bivših diplomiranih studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta je upravo biti ta spona, prva stanica prema uspjehu koja pruža zaštitu kako bi tekstilno, odjevno poduzetničko djelovanje moglo biti legalno, konkurentno i uspješno na tržištu", kažu Josipa Vurnek i Vladimira Pavlović koje smo upitali i postoji li neki drugi sličan projekt u zemlji i po čemu je njihov jedinstven. "Ne postoji ništa što su studenti osnovali, samostalno svojom inicijativom. Tu smo presedan u Hrvatskoj, što se tiče ovakvog oblika udruživanja u poduzetništvu, te aktiviranja studentske populacije. 

Svi su dobrodošli
Snaga projekta je u samoj ideji studenata da sami za sebe naprave poduzetnički inkubator, da se pokrenu, da se pripreme i osposobe za rad u pravom poduzetništvu. Iako je industrija tekstila na niskim granama u ovom trenutku, upravo samostalnost, odvažnost, hrabrost i vizija je to što daje snagu ovoj Zadruzi. Individualizam koji će se pretvoriti u zajedništvo. Studenti će se preko ove zadruge lakše implementirati na tržište, te se maknuti iz sive zone poslovanja", tvrde studentice-osnivačice te kažu kako je Zadruga društvo osoba čije se poslovanje odvija po međunarodnim načelima poslovanja i umrežavanja, što dodatno 'favorizira' zadruge, kao šire, studentsko prihvatljivije oblike poslovnog organiziranja.

"Društveno-moralni principi zadružnog organiziranja, studentskoj zadruzi daju dodatnu vrijednost, promičući poslovnu etičnost, uzajamnost i solidarnost među članovima, kroz zadružno zajedništvo i time stvaraju pretpostavke društveno-odgovornog poduzetništva", zaključuju Josipa Vurnek i Vladimira Pavlović. Važno je napomenuti da članom Zadruge mogu postati i oni koji ne pohađaju Tekstilno-tehnološki fakultet čime se potiče suradnja među cijelom studentskom populacijom. Prodaja bi se trebala vršiti putem online dućana, na prigodnim događajima (razne manifestacije i sajmovi), a s vremenom nadamo se i putem prodavaonice u centru grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close