Stroža pravila HEP-a za male poduzetnike

Autor: Marko Biočina/VLM , 08. kolovoz 2013. u 09:59
Tina Jakaša, HEP Opskrba/Igor Kralj/PIXSELL

Raskinu li ugovor prije roka, kupci će morati vratiti odobrene popuste.

Ukoliko im isporuči pogrešan obračun, dostavi ga s zakašnjenjem ili prekrši bilo koji drugi ugovoreni uvjet kvalitete usluge, domaći mali i srednji poduzetnici koji struju kupuju od HEP Opskrbe u budućnosti će od te kompanije moći naplatiti obeštećenje.

Radi se o tek jednoj od više važnih promjena Općih uvjeta opskrbe HEP Opskrbe – dominantnog domaćeg opskrbljivača električnom energijom u poslovnom sektoru. Novi Opći uvjeti na snagu će stupiti 1. rujna, a kako naglašavaju u HEP-ovom poduzeću doneseni su zbog nužnsti usklađivanja s novom zakonskom regulativom. Ipak, iako su te promjene generalno usmjerene k boljoj zaštiti potrošača, neke nove odredbe rezultirat će i povećanjem odgovornosti samih kupaca. Primjerice, HEP Opskrba će s malim poduzetnicima sklapati ugovore na rok od dvanaest mjeseci, koji će se – ukoliko nijedna od strana to pismeno ne zatraži najmanje trideset dana prije isteka – produljivati za novih 12 mjeseci i tako neograničen broj puta. Temeljem takvog trajanja ugovora HEP će kupcima odobravati određene popuste na osnovnu cijenu, no ako ga kupci odluče raskinuti samoinicijativno, prije njegovog redovnog isteka, bit će dužni vratiti cjelokupni iznos koji su temeljem tog popusta dobili za vrijeme trajanja ugovora.

Takav model već je viđen u uvjetima opskrbe nekih tvrtki koje opskrbljivaju kućanstva, no direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša da je u skladu s zakonskim uvjetima. 'Ako se netko obveže da će od nas kupovati struju godinu dana, mi za to rezerviramo kapacitete. Ako on na pola puta odustane, nama ostaje energija koju nemamo kome prodati i logično je da na taj način trpimo štetu. Inače bi mi nadoknadu te štete tražili putem suda, no ovo je puno elegantnije rješenje, kako za nas, tako i za kupca koji mora vratiti samo popuste koje je dobio temeljem obveze koju je preuzeo. Prije izrade novih Općih pravila konzultirali smo Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju i dobili njihovo mišljenje kako je to u skladu s važećom zakonskom regulativom', kaže Jakaša.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači, još će više potrošača napustiti HEP….

New Report

Close