Megaprojekt na sjeveru Hrvatske: Četiri županije gradit će tvornicu automobila i zaposliti 3.000 ljudi

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Varaždinski župan oko svoje ideje okupio čelnike još tri županije - Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke.

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) iskoristio je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin kako bi na nacionalnu razinu proširio ideju o kojoj razmišlja već nekoliko godina.

Sjever Hrvatske vidi idealnim za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala od 2500 do 3000 radnika.  "Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. U četiri županije - Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće", objašnjava Štromar, svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za jednu županiju.

"Prvo traže analizu stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo jednoj županiji neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo", napominje Štromar. Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade. "Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici", kaže Štromar. 

Komentari (9)
 • DemiZon
  DemiZon 9:07 21.12.2016.

  miami


  Gle ti PAMETNJAKOVIĆA ! Gdje bi bila pozicija tvornice ? U kojoj županiji?
  Ako je u međimurskoj - slažemo se. Ako je u Varaždinu, a mi bi trebali tražiti njima investitore-
  da se lakše trpaju - porez na dobit, komunalne naknade, porez na tvrtku, reklamu,komunalni
  doprinos kod izgradnje, povlastice u autoindustriji…. i sl..

  ***a ne naravno, pravDA bi trebala biti da je tvornica u Međimurju pa da oni tebi traže citat “ investitore-
  da se lakše trpaju - porez na dobit, komunalne naknade, porez na tvrtku, reklamu,komunalni
  doprinos kod izgradnje, povlastice u autoindustriji…. i sl..” pravDa na ljevičarski način…inače od toga nebude ništa…je da tisuće naših ljudi radi u Mercedesu, BMW-u, ali oni tamo rade za 2-10 tisuće eura…a ovi kaj su se doma vratili su u mirovini i nitko od njih se neće zaposliti za minimalac jer su prvo vrhunski stručni radnici, a drugo u mirovini su…3000 radnika oni ne skupe nikad jer ovdje na burzi imaju samo šivače gornjišta obuće, kuhare, švelje i konobare

 • miami
  miami 0:42 21.12.2016.

  Između ostalih parametara koje mora zadovoljiti područje , zainteresirano za ulaganje, je i
  osiguranje dovoljnog broja radne snage….Investitor neće napraviti tvornicu u području gdje nema
  tko raditi u njoj….
  Skupiti 3000 nezaposlenih za rad u njoj, na minimalcu- teško je bilo i do sada postojećim tvornicama..

  Ako Štromar postigne nekakav dogovor, moći će stajati iz tog nebuloznog podatka….u stvarnosti,
  to je teško izvedivo.

 • neo
  neo 22:51 20.12.2016.

  koliko su ovkavih tvornica naši mediji i političari ‘otvorili’ u zadnjih deset godina danas bi prozvodili više automibila od njemaca….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!