Megaprojekt na sjeveru Hrvatske: Četiri županije gradit će tvornicu automobila i zaposliti 3.000 ljudi

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Varaždinski župan oko svoje ideje okupio čelnike još tri županije - Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke.

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) iskoristio je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin kako bi na nacionalnu razinu proširio ideju o kojoj razmišlja već nekoliko godina.

Sjever Hrvatske vidi idealnim za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala od 2500 do 3000 radnika.  "Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. U četiri županije - Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće", objašnjava Štromar, svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za jednu županiju.

"Prvo traže analizu stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo jednoj županiji neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo", napominje Štromar. Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade. "Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici", kaže Štromar. 

Komentari (9)
 • DemiZon
  DemiZon 9:07 21.12.2016.

  miami


  Gle ti PAMETNJAKOVIĆA ! Gdje bi bila pozicija tvornice ? U kojoj županiji?
  Ako je u međimurskoj - slažemo se. Ako je u Varaždinu, a mi bi trebali tražiti njima investitore-
  da se lakše trpaju - porez na dobit, komunalne naknade, porez na tvrtku, reklamu,komunalni
  doprinos kod izgradnje, povlastice u autoindustriji…. i sl..

  ***a ne naravno, pravDA bi trebala biti da je tvornica u Međimurju pa da oni tebi traže citat “ investitore-
  da se lakše trpaju - porez na dobit, komunalne naknade, porez na tvrtku, reklamu,komunalni
  doprinos kod izgradnje, povlastice u autoindustriji…. i sl..” pravDa na ljevičarski način…inače od toga nebude ništa…je da tisuće naših ljudi radi u Mercedesu, BMW-u, ali oni tamo rade za 2-10 tisuće eura…a ovi kaj su se doma vratili su u mirovini i nitko od njih se neće zaposliti za minimalac jer su prvo vrhunski stručni radnici, a drugo u mirovini su…3000 radnika oni ne skupe nikad jer ovdje na burzi imaju samo šivače gornjišta obuće, kuhare, švelje i konobare

 • miami
  miami 0:42 21.12.2016.

  Između ostalih parametara koje mora zadovoljiti područje , zainteresirano za ulaganje, je i
  osiguranje dovoljnog broja radne snage….Investitor neće napraviti tvornicu u području gdje nema
  tko raditi u njoj….
  Skupiti 3000 nezaposlenih za rad u njoj, na minimalcu- teško je bilo i do sada postojećim tvornicama..

  Ako Štromar postigne nekakav dogovor, moći će stajati iz tog nebuloznog podatka….u stvarnosti,
  to je teško izvedivo.

 • neo
  neo 22:51 20.12.2016.

  koliko su ovkavih tvornica naši mediji i političari ‘otvorili’ u zadnjih deset godina danas bi prozvodili više automibila od njemaca….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve